2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

LMP: Nem az ellenzék, hanem a terror ellen kell harcolni

2016. február 11. 14:30
Az LMP terrorveszéllyel kapcsolatos javaslatait ismertették csütörtök délelőtt Balatonalmádiban.

A Lehet Más a Politika álláspontja az, hogy az Orbán-kormány nem viselkedett felelős magyar kormányként sem az elmúlt években, sem a mostani, bizonytalan időszakban. A terrorizmus mára közelibbé és fenyegetőbbé vált.

Szél Bernadett, Schiffer András és Gerstmár FerencSzél Bernadett, Schiffer András és Gerstmár Ferenc

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője nem érti, miért tartja szükségesnek a Fidesz az alaptörvény módosítását, ha nem tudja bemutatni, hogy mik is azok a hazánkat érintő fenyegetések, illetve konkrét gyakorlati problémák és hiányosságok, amelyek a szélesebb körű alkotmányos felhatalmazást indokolnák.

Az LMP úgy véli, Orbánék nem azért módosítanák a hatályos magyar jogrendet, mert az nem nyújt kellő védelmet, hanem azért, hogy a miniszterek sokkal nagyobb hatáskörhöz jussanak.

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a jogszabályokat, intézményeket és hatóságokat alkalmassá kell tenni arra, hogy védelmet nyújtsanak az állampolgároknak. A kormány azonban nem megoldással állt elő, csupán egy kommunikációs kampánnyal, ami az emberek félelmével játszik.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke hangsúlyozta:

Az ellenzéket támadva egyetlen terrorcselekményt sem lehet megakadályozni, a kompromisszumképtelen követelések pedig egyetlen magyar család biztonságát sem fogják növelni.

Az LMP a megoldásra tesz javaslatot. Az ellenzék már 2015 januárjában – a Charlie Hebdo szerkesztőségét ért merényletet követően – is tett előterjesztést a Büntető Törvénykönyv kiegészítésére, a kormány azonban akkor elutasította a módosításokat. Az LMP ezúttal bízik abban, hogy a kormány nem dobja félre az előremutató és hatékony javaslatot csak azért, mert az ellenzéki oldalról érkezett.

A terroristák módszerei megváltoztak, és ehhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell.

Az LMP konkrét javaslatai (a teljesség igénye nélkül):

  • Új rendkívüli időszak bevezetése nélkül, a meglévő különleges jogrendi formák szabályainak kiegészítésével a kormány saját hatáskörben legfeljebb 72 órán át vezethessen be rendkívüli intézkedéseket a terrortámadás elhárítására.
  • Az LMP támogatja a Magyar Honvédség közreműködését a terrorveszély elhárításában, ha ahhoz a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása nem elegendő.
  • A rendkívüli jogrend nem korlátozhatja a média működését, ellenben kiszélesítheti egyes közszolgálati médiumok kötelezettségeit – például közérdekű közlemények kötelező közzétételével.
  • A terrorista csoport szervezése váljon önálló elkövetési magtartássá (tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés terhe mellett).
  • A lehető leggyorsabban kezelni kell a rendőrségi állomány egyre súlyosabb létszámhiányát. Az LMP szerint legalább 3000 rendőr felvételére van szükség. Az ehhez szükséges 10 milliárd forint a közmédia finanszírozásának csökkentésével teremthető elő.
  • Méltányos fizetést kell biztosítani a rendvédelmi dolgozóknak. Ehhez első lépésként az szükséges, hogy legalább a szolgálati törvény elfogadása előtt ígért béremelést ténylegesen megkapják.
Szabó Virág
Domján Attila

További cikkek

Karácsony Gergely megtalálta Veszprémet
Karácsony Gergely megtalálta Veszprémet
Közös sajtótájékoztatót tartott Budapest főpolgármestere, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely a megyében induló MSZP-s képviselőjelölt-jelöltekkel kedden délután a Kossuth utcán. Karácsony - ahogy fogalmazott – saját magában látja az egység megtestesítőjét az ellenzéki pártok és a magyar emberek között.
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Petíciót indított a Civil Bázis azért, hogy a jövő évi országgyűlési választáson Katanics Sándort támogassa az ellenzék, mint közös jelöltet Veszprémben.
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
Úgy tűnik, mint ahogy annak idején a Dallas is péntekenként hozta az új izgalmakat, a veszprémi ellenzéki előválasztással kapcsolatban is hétvégente jönnek a felszínre új hírek. Ráadásul hétről hétre egyre nagyobb áskálódás és háttérben zajló alkufolyamatok képe kristályosodik ki. Legalábbis ezt tükrözi az a tény, hogy Katanics Sándor indulását az előválasztáson mégis megvétózta a 6 együttműködő pártból 5, ráadásul különösebb indoklás nélkül. Cikkünkben bemutatjuk az érintettek reakcióit, amiből le lehet szűrni, milyen állapotok uralkodnak a "demokratikus" ellenzék oldalán.
Bekövetkezett, amire számítani lehetett: Gyurcsányék elérték, hogy Katanics már nem DK-s politikus
Bekövetkezett, amire számítani lehetett: Gyurcsányék elérték, hogy Katanics már nem DK-s politikus
Szombaton benyújtotta a kilépési nyilatkozatát Katanics Sándor a Demokratikus Koalíció pártigazgatójának, valamint Gyurcsány Ferenc pártelnöknek. Amögött, hogy a DK helyi embere alig fél év alatt a legerősebb ellenzéki politikus szerepéből a kilépésig jutott el, a zavaros veszprémi előválasztás áll és a demokratikus alapelveket nélkülöző központi pártutasítások sora.
Lemondott a szomszéd választókerület elnöki posztjáról Fenyvesi Zoltán
Lemondott a szomszéd választókerület elnöki posztjáról Fenyvesi Zoltán
Még júniusban lemondott Veszprém megye 3. sz. választókerület elnöki posztjáról Fenyvesi Zoltán, aki 2018 óta az országgyűlési képviselője az Ajkát, Sümeget és Tapolcát is magába foglaló térségnek. Az új elnök Navracsics Tibor lesz.