2022. augusztus 8.
//
László névnap

Köztársasági érdemrend Kányádi Sándornak

2009. március 16. 9:25
MTI / vehir.hu
Idén az erdélyi író, költő kapta a legmagasabb kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét.

A tudományos és a művészeti teljesítmény között nincs merev szétválasztás, ezt jó lenne általában kiterjeszteni a mostani állapotokra: kilátni a beszűkült gondolkodásból, a csak a saját szakmai területre és politikai forrásokra hagyatkozó tájékozódásból és megpróbálni empatikusan viszonyulni a másik térfélen tapasztaltakhoz - emelte ki Sólyom László köztársasági elnök a művészeti és tudományos állami kitüntetések átadásán vasárnap a Parlamentben. A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: idén Kányádi Sándor erdélyi író, költő kapja a legmagasabb kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét.

"Az idei legmagasabb kitüntetett, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét kapó Kányádi Sándor laudációja ott, a Nyerges-tetőn hangzott el. Úgy emlegettem őt a jelenlévőknek, mint egy példát a nemzet egységére. Nevének hallatán óriási ováció tört ki, olyan őszinte öröm, taps, aminél szebbet senki nem arathat le életében" - fogalmazott az erdélyi magyar író, költő kitüntetése kapcsán Sólyom László.

Kányádi Sándor egyberostált versei a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Az államfő kiemelte: Kányádi Sándor azért fejezi ki a nemzet egységét, mert ő is itthon van, a magyar nemzetnek és ugyanannak az örökségnek a része, ami a nyelvből, a történelemből és a kultúrából áll össze. Úgy vélte, a két helyszín, Erdély és Magyarország is szimbolikus adalék ahhoz, meddig is terjed a magyar nemzet.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas író az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a kitüntetést az kapja, akinek adják, de hogy mennyire érdemli meg, azt az utódok és az utókor dönti el. Az igazi megtiszteltetés az olvasó elismerése - tette hozzá.

Kányádi Sándor jelenleg a Confessio szerkesztőbizottság tagja, 1990-től az Antitotalitárius Demokratikus Fórum tiszteletbeli elnöke, 1997-től a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja. 1950-től Kolozsvárott él. Írói álneve Kónya Gábor. A mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja. A magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, mely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

Az idén 20 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 19 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 21-en vették át - valamennyien személyesen. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

vehir.hu

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.