2019. november 22. // Cecília névnap

Köztársasági érdemrend Kányádi Sándornak

2009. március 16. 9:25
MTI / vehir.hu
Idén az erdélyi író, költő kapta a legmagasabb kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét.

A tudományos és a művészeti teljesítmény között nincs merev szétválasztás, ezt jó lenne általában kiterjeszteni a mostani állapotokra: kilátni a beszűkült gondolkodásból, a csak a saját szakmai területre és politikai forrásokra hagyatkozó tájékozódásból és megpróbálni empatikusan viszonyulni a másik térfélen tapasztaltakhoz - emelte ki Sólyom László köztársasági elnök a művészeti és tudományos állami kitüntetések átadásán vasárnap a Parlamentben. A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: idén Kányádi Sándor erdélyi író, költő kapja a legmagasabb kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét.

"Az idei legmagasabb kitüntetett, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét kapó Kányádi Sándor laudációja ott, a Nyerges-tetőn hangzott el. Úgy emlegettem őt a jelenlévőknek, mint egy példát a nemzet egységére. Nevének hallatán óriási ováció tört ki, olyan őszinte öröm, taps, aminél szebbet senki nem arathat le életében" - fogalmazott az erdélyi magyar író, költő kitüntetése kapcsán Sólyom László.

Kányádi Sándor egyberostált versei a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Az államfő kiemelte: Kányádi Sándor azért fejezi ki a nemzet egységét, mert ő is itthon van, a magyar nemzetnek és ugyanannak az örökségnek a része, ami a nyelvből, a történelemből és a kultúrából áll össze. Úgy vélte, a két helyszín, Erdély és Magyarország is szimbolikus adalék ahhoz, meddig is terjed a magyar nemzet.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas író az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a kitüntetést az kapja, akinek adják, de hogy mennyire érdemli meg, azt az utódok és az utókor dönti el. Az igazi megtiszteltetés az olvasó elismerése - tette hozzá.

Kányádi Sándor jelenleg a Confessio szerkesztőbizottság tagja, 1990-től az Antitotalitárius Demokratikus Fórum tiszteletbeli elnöke, 1997-től a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja. 1950-től Kolozsvárott él. Írói álneve Kónya Gábor. A mai magyar költészet egyik legnagyobb alakja. A magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét, mely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.

Az idén 20 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 19 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 21-en vették át - valamennyien személyesen. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

vehir.hu

További cikkek

Mindent a középkor régészetéről
Mindent a középkor régészetéről
Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban rendezik meg a XI. alkalommal jelentkező Fiatal Középkoros Régészek nemzetközi konferenciáját november 21–23. között, mely mára a legnagyobb, középkort kutató rendezvénnyé vált.
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Tegnap este került sor a harmadik Petőfi Szalonra, mely sorozat keretén belül olyan színházi munkakörökbe engednek betekintést nyerni, amelybe a néző egyébként nem láthat be, sőt, amelyekről a legtöbben keveset tudnak. Mint ahogy keveset tudunk az ügyelőkről, vagyis az előadások „kapitányáról”.
A művészet kiútja a hulladékcsapdából
A művészet kiútja a hulladékcsapdából
Különleges kiállítással indult a hulladékcsökkentés európai hete Veszprémben: öt művész hulladékból, hulladékról készült gondolatébresztő alkotásaiból nyílt tárlat a Városháza aulájában.
Tortúra, ami a mélybe taszít, majd felemel
Tortúra, ami a mélybe taszít, majd felemel
Színésznek, háttérmunkásnak és a nézőnek is megterhelő, mégis igazi nagybetűs színházi élmény Stephen King Tortúra című regényének színházi adaptációja. A Latinovits-Bujtor Játékszínben megnéztük az előadást, sőt a színfalak mögé is beleshettünk.
Időutazás az ének-zenésekkel
Időutazás az ének-zenésekkel
Kiállítással, programokkal és természetesen énekléssel ünnepelték az Ének-Zenei Általános Iskola 66. évfordulóját.
2019. november 22. // Cecília névnap