Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C

"Életem első felét diktatúrában éltem"

2015. november 20. 19:36
Martonyi János személyiségébe és múltjába nyerhettek bepillantást pénteken a Polgári Szalon rendezvény résztvevői. Az egykori külügyminiszterrel dr. Navracsics Tibor beszélgetett a Gizella Hotelben.

Dr. Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a rendhagyó beszélgetésen elmondta, hogy a Polgári Szalon rendezvénysorozat vendégeként meghívott Martonyi János életútja, tudása és politikai szellemisége mindannyiunk számára valós értékeket közvetít.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

A Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány és a Városi Nyilvánosságért Alapítvány által szervezett Polgári Szalon elsősorban nem napi politikai kérdésekkel foglalkozott, hanem Martonyi János magyar jogtudós, diplomata és egykori külügyminiszter múltjába és személyiségébe engedett bepillantást három, számára fontos köteten és folyóiraton keresztül. Az 1946-ban kiadott Kereszténység és Demokrácia kötet, az elmúlt hetekben bemutatt „Idők jelei” vitairat, valamint az általa írt Mi és a világ című könyv fontos fejezeteket jelentenek az egykori külügyminiszter életében.

Martonyi JánosMartonyi János

Martonyi János életében óriási szerepet játszott a magyar történelem alakulása. Édesapja születésének idején a Szegedről Kolozsvárra visszaköltözött Ferenc József Tudományegyetem közigazgatási és pénzügyi jogi tanszékén tanított. A család ugyan Kolozsváron élt, azonban az egykori külügyminiszter szerint édesapja munkahelyén kívül semmi nem kötötte őket az erdélyi városhoz. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy a trianoni élményt politikai hovatartozástól és születési helyünktől függetlenül mindannyian magunkkal hordozzuk, hiszen belénk égette a történelem.

"Életem első felét diktatúrában éltem, a másodikban azonban megnyíltak a lehetőségek előttem."

Martonyi János meghatározó szerepet töltött be Antall József kormányában, ahol a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának, később pedig a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett.

Az első Orbán-kormány idején pedig a Külügyminisztériumot irányította. Minisztersége alatt előrehaladtak az európai uniós tárgyalások, és az ország belépett a NATO-ba.

Az ötven éve Európa integrációjával foglalkozó szakember szerint a mai kor politikája kezdi elengedni azokat az értékeket, amiket szülei hagytak rá. Úgy véli, hogy külpolitikai és nemzetközi téren is folytatni kellene a rendszerváltoztatás utáni első magyar kormány törekvéseit.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   tegnap 18:33 Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Telekom Veszprém Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Porga Gyula is megszólalt a Telekom Veszprém teljesítményével kapcsolatban. A polgármester a szombat este közölt posztjában úgy fogalmazott, hogy ez nem Veszprém, ez nem veszprémi tempó, mert itt következménye van a rossz teljesítményeknek. tegnap 18:07 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? tegnap 14:47 Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. 2024. május 3. 12:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.