Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C

Az úthálózat a fejlődés gátja

2015. október 20. 16:13
A nyolcas út fejlesztéséről tartottak szakmai fórumot kedd délután a megyeházán.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette: a megye gazdasági lemaradása a régió más megyéihez képest elsősorban azért szembeötlő, mert Fejér és Komárom-Esztergom megye úthálózata kedvezőbb, a fejlődés egyértelmű kerékkötője a nyolcas út korlátozott áteresztőképessége.

Porga Gyula veszprémi polgármester szerint a nyolcas út fejlesztése mozgatja meg a legtöbb embert – gazdasági társaságok vezetőit, polgármestereket – megyénkben. A városvezető az internethez hasonlította a közúthálózatot: ahogy egy település ellehetetlenül internet-kapcsolat nélkül, úgy bénul meg a kellő úthálózat nélkül is. A közlekedési infrastruktúra jelenlegi állapota egyértelmű gátja a fejlődésnek, ezért mindent meg kell tenni, hogy minél hamarabb változást érjünk el.

Porga GyulaPorga Gyula

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára azt ajánlotta az önkormányzatok és a tervezők figyelmébe, hogy a minisztérium tapasztalatai szerint számos szükségtelen projektelemet próbálnak bezsúfolni az infrastruktúra-fejlesztésekbe, ami jelentősen megdobja a projektek költségvetését. Hasonló problémát jelzett előre az intermodális csomópontokkal kapcsolatban is: míg reálisan kétmilliárd forintot tudnak biztosítani egy-egy városnak erre a célra, az eddig beérkezett megvalósíthatósági tanulmányok átlagosan 8-12 milliárdos költségvetést vetítenek előre.

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató helyettese a nyolcas út fejlesztésének megyénket érintő munkafolyamatairól számolt be. Eddig a Várpalota és Veszprém közötti két szakaszt adták át, illetve a Márkó-Herend elkerülőt.

A várpalotai elkerülő első ütemét az inotai csomópont és az ősi út között 2017 decemberére adnák át a forgalomnak. A szakasznak jelentős műtárgyigénye van, vasúti szakaszokat építenek át, jelenleg az inotai csomópont kialakításán dolgoznak, a földmunkák zajlanak.

Előkészítés alatt van a várpalotai elkerülő második szakasza az ősi utcától a pétfürdői csomópontig. A tervek kész vannak, jelenleg a területszerzés zajlik. Nagy lélegzetvételű projekt lesz a veszprémi elkerülő, ami egy jó 12 kilométeres szakaszt ölel fel öt külön szintű csomóponttal. A szakasz elkészülési határidejével kapcsolatos kérdésre nem érkezett pontos válasz, a fizikai kivitelezés kezdetének időpontja sem ismert.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.