Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
13°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
13°C

Kellenek-e nekünk tehetségek?

2015. október 12. 15:21
Mindenkinek jár a 15 perc hírnév, ezt már Andy Warhol is megmondta majd 50 évvel ezelőtt. Még a pulykát csontozó hentes lánynak, a favágónak és az üvegpoharat ropogtató illuminált (úri)embernek is.

Legalábbis ez derült ki a RTL Klub legújabb tehetségkutató műsorának, a Hungary’s Got Talentnek az első adásából, ahol egyelőre megint több volt a válogatott ökörség, mint a valódi talentum. Aki esetleg lemaradt volna az első epizódról, dióhéjban íme az összefoglaló: a szokásos táncos-éneklős produkciók és a cuki kisgyerekek mellett volt Tiestora ugrabugráló „lég dj”, fényesre olajozott, közepes zumbaoktató, Belga dalszöveget káromkodva elszavaló Petőfi-epigon, a Magic Mike című filmből előlépett vetkőzős fiúk, kosárlabdát pörgető srácok és trambulinon ugráló akrobata csapat.

A Ki mit tud? jellegű tehetségkutatók alfája és omegája: a táncos produkciókA Ki mit tud? jellegű tehetségkutatók alfája és omegája: a táncos produkciók

A kérdés ezek után nem is annyira az, hogy mennyire volt rossz az RTL legújabb próbálkozása, sokkal inkább, hogy szükségünk van-e nekünk tehetségekre és tehetségkutatókra? Ha ugyanis minden tehetségkutatót eleve feleslegesnek és az ördögtől valónak ítélünk meg, akkor az van, hogy a hamarosan útjára induló Pannon UniFestnek sincs semmi értelme, mert ott is művészetre és kultúrára éhes, tehetséges fiatalok fognak bemutatkozni az ország több egyeteméről. Márpedig én annak szavaznék egy kis bizalmat, részben azért is, mert nem egy kereskedelmi csatorna szervezi, hanem a művészethez csöppet közelebb álló fiatalemberek, másrészt elég jól példázhatja azt is, hogy a világ egyáltalán nem fekete-fehér.

Önmagában ugyanis a tehetség, és a tehetségek felkarolását megcélzó kezdeményezések nagyon is szuperek.

Miért? Mondom.

Kétségtelen, hogy ma már ezek a műsorok sokszor csak a nyerészkedésről szólnak, hiszen az erősen csökkenő minőség ellenére is jó nézettséget hoznak, és még ha fel is tűnik egy-egy talentum, nincs idő megismerni és megszeretni őket, így rövid időn belül el is felejtjük az arcukat. A tehetségkutatók hőskorából azonban rengeteg előadót köszönhetünk, akik nem véletlenül jutottak el oda, ahol most vannak. Kapásból említhetném a Vastag testvéreket, akikre egész Veszprém büszke, vagy kilépve a városból és a megyéből Rúzsa Magdit, Odettet, a Magashegyi Undergroundból is ismert Bocskor Bíborkát – szóval csupa-csupa olyan előadót, akiket a szakma és a közönség is komolyan számon tart.

És persze azt az érdemet se lehet elvitatni ezektől a show-któl, hogy rámutatnak, a tehetség milyen sokszínű.

Mert bár lehet, hogy egy bmx-szel elképesztő trükköket bemutató fiatalember soha nem fog országos lapok és bulvármagazinok címlapján szerepelni – és nem is kell, hogy ez legyen a tehetség és a siker fokmérője –, vagy éppen nem fog olyan népszerűségre szert tenni, mint egy énekes, attól még tagadhatatlan, hogy jó páran ámuldozva és egy kicsit irigykedve fogjuk nézni, hogy mit tud.

Harmadrészt a tehetség nyitottságra nevel, és képes lehet a sztereotípiák és az előítéletek lebontására.

AttractionAttraction

Gondoljunk csak bele, mennyit alakíthatott a cigányokról kialakult képen az, hogy több elismert roma származású előadónk is van. De említhetném akár a külföldön sikert arató Attraction-t is, akik után kicsit msáként néztek végre ránk, magyarokra. Más kérdés, hogy a tehetség (és nagyon sok más) szempontjából lényegtelen, hogy ki milyen származású, és értelmes ember nem ez alapján ítél meg bárkit is, de attól még tagadhatatlan, hogy vannak bennünk előítéletek.

A címbéli kérdésre válaszolva tehát: a tehetség, akármilyen úton is találunk rá, mindig jó szolgálatot tesz. Persze egy erősebb szűrő néha nem ártana a nyilvános keresésekor.

Bertalan Melinda
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.