Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
17°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
17°C

„Mekkora bolond ez a Conan Doyle!”

2015. október 8. 21:24
Mihez kezd Sherlock Holmes, ha kimozdítjuk a komfortzónájából?

Sherlock Holmes történetei – bár megbízható bevételt jelentettek szerzőjüknek – sosem voltak Sir Arthur Conan Doyle kedvencei. Az író attól tartott – mint kiderült, nem alaptalanul –, hogy a detektívtörténetek miatt nem kapnak kellő figyelmet szépirodalmi törekvései. Igaza lett, míg történelmi regényeit csak a legelszántabbak olvassák, Sherlock Holmes több mint száz év elteltével is a közönség kedvence.

Megkockáztatom, Sherlock Holmes a világirodalom legismertebb karaktere. Nevét a világ bármely táján kimondva az emberek azonnal tudni fogják, kiről beszélünk. A hosszú kabátos, vadászsapkás, pipázó nyomozó figurája azok számára is ismert, akik még soha nem olvasták Conan Doyle történeteit – vagy akár még olvasni sem tudnak.

Nem csoda, hogy boldog-boldogtalan megírta a maga detektívtörténetét. Most egy olyan könyvet ajánlok, aminek szerzői jó érzékkel mozdították ki Holmest a komfortzónájából, abból a közegből, ahol mindig mindenre van logikus magyarázat.

Nemrég jelent meg az Ad Astra Kiadó gondozásában a Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai című novellagyűjtemény. Az antológia különlegessége, hogy a detektív által oly nagyra tartott racionalitást kezdi ki, és a főhősöket lehetetlenebbnél lehetetlenebb kihívások elé állítja. A kötetbe díjnyertes horror, fantasy és sci-fi szerzők műveit válogatták be, köztük olyan húzónevek is szerepelnek, mint Stephen King, Neil Gaiman vagy Anthony Burgess.

Több szerző is kapva kapott az alkalmon, hogy a legendás nyomozót a viktoriánus kor fantasztikus irodalmának világaiban állítsa próbák elé. A kötetben így találhatunk H. P. Lovecraft Cthulhu-mítoszát idéző horrort, H. G. Wells sci-fijéhez illő kalandot a gravitációmódosítóval, de kapunk gabonaköröket, párhuzamos univerzumot és kísérteteket is.

„Mekkora bolond ez a Conan Doyle!”

A címben lévő megjegyzést maga Sherlock fogalmazza meg a kötet egyik novellájában. Tudvalevő, hogy az éles eszű detektívvel szemben az író hitt a tündérek és koboldok létezésében, hiszékenységét kihasználva pedig szélhámosok több alkalommal is komoly pénzt szedtek el tőle. Vonda N. McIntyre kihasználja a ziccert, írásában találkozik Conan Doyle és Holmes, a detektív pedig sommás véleményt mond teremtőjéről.

Az antológiák szokásos hátránya az ingadozó minőség, ami ezúttal is tetten érhető. Ez azonban ne ijesszen el senkit, Conan Doyle karakterei a lehetetlen körülmények között is kiválóan működnek, a Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai pedig igazán szórakoztató olvasmány.

Ha már Sherlock: a BBC nagy sikerű sorozata karácsonyi különkiadással készül (hagyományosan a brit televíziók népszerű műsoraik ünnepi epizódjaival töltik fel a karácsony estét, habár a Love Actually-t ott is szénné ismétlik). A széria különlegessége, hogy Conan Doyle novelláit napjainkba helyezve dolgozza fel, karácsonykor azonban az eredeti, viktoriánus környezetben láthatjuk majd a szereplőket.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.