2019. október 20. // Vendel névnap

Az egykori Vásárállás vonzotta a kereskedőket

2015. augusztus 24. 17:19
Veszprémi Levéltár, Fortepan
A múlt században a mai Kossuth utcán a vidékiek és a veszprémiek is a zsidók boltjaikban vásároltak, mulattak. Az akkor felhúzott épületekről jelent meg kiadvány.

A Veszprémi Kaleidoszkóp kötetei útikönyvként mutatják be Veszprém egy-egy városrészét, az ott kialakult településszerkezetet, benne a családok életét. Az előző rész a Cserhát eltűnt, iparosok lakta városrészéről szólt.

A közel 350 oldalas Veszprémi Kaleidoszkóp II. kötete a mai Kossuth Lajos utcát és a tőle délre fekvő dolomitfennsíkot, a valamikori Vásárállás területét mutatja be házról házra haladva. Brányi Mária alpolgármester a Hangvillában tartott hétfői kötetbemutatón örömét fejezte ki a második rész megjelenésével kapcsolatban. Elmondta, hogy hiánypótló írásról van szó, hiszen a kötet hozzásegít minket ahhoz, hogy közösen ismerjük meg Veszprém történelmét.

A kötet levéltári és nyomtatott források, irodalmi szövegek, valamint képi dokumentumok megidézésével igyekszik rekonstruálni a mezővárosi lét valamikori életérzését és a 19. század végi, 20. század eleji, sajátosan veszprémi mentalitást.

A mai Kossuth utca

A Kaleidoszkóp II.-ből kiderül, hogy a mai belváros, az országos hírű gabonavásárairól ismert Vásárállás vonzotta a városba költöző kereskedőket. Itt, a város szélének számító területen kapott építési telkeket a város evangélikus gyülekezete és tőszomszédjában a zsidó közösség. Itt épültek meg templomaik, iskolájuk, üzleteik, polgári otthonaik és a szórakozóhelyek: az Elit Kávéház, a Hungária és Szarvas étterem vagy az egyetlen kóser vendéglő, a Steiner kocsma. A tér mellett szalad le a völgybe a város kelet-nyugati átmenő forgalmát biztosító Palotai - majd Kossuth Lajos - utca, amely a 19–20. századra a város főütőerévé vált.

A II. jelöli a mai belvárostA II. jelöli a mai belvárost

A rengeteg kép segítségével, az utca és a tér házainak, üzleteinek, kávéházainak bemutatásával a könyvben feltárul a helyi zsidóság mindennapi élete és az, hogy hol alakították ki sajátos tereiket és élték mindennapjaikat. A vidéki vásározók és a veszprémiek a zsidók belvárosi boltjaiban vásároltak, tőlük szerezték be szükségleteiket: ruhát, illatszert, papírt, élelmiszert, italt, az általuk működtetett vendéglőkben mulattak, fakereskedéseikből vásároltak tűzifát, építkezésekhez szükséges anyagokat is.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Különleges fotókat díjaztak az Agórában
Különleges fotókat díjaztak az Agórában
Látványos fotókkal nyílt meg a XXI. Pannónia Fotószalon és a XI. Pannónia Diaszalon kiállítása szombat délután az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A megnyitón a legjobb képek alkotói díjat vehettek át.
A veszprémi Agóra igazgatója az országos elnökség sorában
A veszprémi Agóra igazgatója az országos elnökség sorában
Tisztújítást tartott a Kulturális Központok Országos Szövetsége, amelyen Neveda Amáliának is komoly szerep jutott.
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésére átalakul a Kossuth utcai információs pavilon, új funkciók költöznek a létesítménybe.
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
2019. október 20. // Vendel névnap