Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C

Júniusi közgyűlés

2015. június 25. 7:58
Percről percre közvetítésünk 2015 első félévének utolsó közgyűléséről.

Napirend előtt

8:35

A Balaton Bútorgyár területével kapcsolatban nyújtott be interpellációt Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője. A politikus tegnap sajtótájékoztatón részletesen is ismertette véleményét a terület sorsával kapcsolatban. Ezúttal azt kérdezte a polgármestertől, hogy vannak-e tervei az ingatlan hasznosítására, ha igen, milyen konkrét lépéseket tenne?

Porga Gyula polgármesternek (Fidesz-KDNP) a Brian élete klasszikus Monty Python-film "Mit adtak nekünk a rómaiak?" jelenete jutott eszébe. Felsorolta, hogy az elmúlt években milyen fejlesztéseket hajtott végre az önkormányzat, és milyen konkrét tervek szerepelnek az elfogadott stratégiákban. Hozzátette: az említett terület fejlesztése a tulajdonos feladata. A tulajdonosnak nyolc évvel ezelőtt volt egy "fellángolása", ami azonban még terv szintjére sem jutott el. Az önkormányzatnak bőven van tennivalója a saját portáján is, itt azonban magántulajdonról beszélünk, ahol nincs módja végrehajtani a fejlesztéseket.

Hartmann Ferenc szerint a bizottság nyolc éve valótlanságra alpozva hozott döntést, az önkormányzatnak pedig lennének eszközei. A polgármester viszontválaszában megismételte, hogy a bizottságnak nem álltak rendelkezésre konkrét tervek.


8:45

Hartmann Ferenc interpellációban kért tájékoztatást a tevezett sportuszoda előkészítési munkálatainak állapotáról.

Porga Gyula elmondta.márciusban személyesen találkozott az illetékes miniszterrel, elkészült egy ütemterv, amely 2,5-3 éves időtartamot vázol fel. Az előzetes konzultáción két helyszín - a Jutasi út és az Aréna melletti terület - merült fel, az önkormányzat egy megvalósíthatósági tanulmányt rendelt ezekre a helyszínekre vonatkozóan, amelyek várhatóan ősszel kerülhetnek a képviselőtestület elé.

Hartmann kijelentette: reménykedik benne, hogy többről van szó, mint egyszeű kampányígéretről. A kormányhatározatban konkrét határidőt szabtak meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészültére, ezt nem sikerült teljesíteni.


9:05

Gerstmár Ferenc (LMP) a Családok Átmeneti Otthonával kapcsolatban fogalmazott meg interpellációt. Emlékeztetett: a korábban arról született döntés, hogy a CSÁO a Házgyári út 1. épületbe költözhet, azonban a támogató hatóság nem hagyta jóvá a költözést. Mi lesz az intézmény sorsa?

Porga Gyula elmondta, hogy nem az önkormányzat hibájából csúszik a pályázati projekt megvalósítása. Ha nem sikerülne az említett pályázatból megoldani a problémát, akkor a következő hétéves uniós pénzügyi ciklusban megoldást kell találni az áldatlan állapotokra.

*

Milyen szerződés alapján vett részt a budapesti VANIN Kft az Intézményi Szolgáltató Szervezet által kiírt közbeszerzési eljárásban? - kérdezte Forgóné Kelemen Judit (Jobbik). A polgármester írásban ígért választ, hozzátéve: a szerződések közérdekű adatok, azokat a képviselő közvetlenül az intézmény vezetőjétől is igényelheti.

*

"Helyesnek véli-e polgármester úr, hogy a belvárosi rehabilitáció részeként megújuló Kossuth utca egyik legfrekventáltabb részén egy enyhén szólva sem esztétikus kinézetű Nemzeti Dohánybolt létesült az utóbbi hetekben?" - kérdezte Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért). A táskás boltnak azért kellett arról a helyről költöznie, mert "útban volt", ehhez képest a dohánybolt elfoglalhatta a korábban kritizált helyet.

Porga Gyula elmondta: piaci folyamatok zajlanak. Arról sincs véleménye, ha egy táskás bolt, pékség, vagy bármi más nyílik, ő sok sikert kíván a veszprémi vállalkozóknak. Valóban szó volt arról, hogy a kérdéses ingatlanrészt megszüntetnék, de a tulajdoni viszonyok végül ezt nem tették lehetővé. A táskás bolt szeretett volna frekventáltabb helyre kerülni, ezt a VKSZ Zrt közreműködésével sikerült is megoldani, a régi helyét pedig hasznosították.

Katanics Sándor szerint egy polgármesternek lenne mondanivalója egy ilyen furcsa helyzetben is, amikor az önkormányzatnak nincs beleszólása a dohánybolok arculatába.

*

Egészen pontosan milyen változások várhatóak a közoktatási intézmények működésével kapcsolatosan a közeljövőben, amelyről a közgyűlést megelőző héten a KLIK Veszprémi Területi Igazgatójával együtt tájékoztatták az intézményvezetőket? - kérdezte Katanics Sándor. Az intézményvezetőknek nincsenek valós hatáskörei, amióta a KLIK átvette az irányítást a közoktatásban, ez a közeljövőben megváltozhat. Miért nem tárgyalta ezt az illetékes szakbizottság, mit lehet tudni erről?

Porga Gyula elmondta, valóban érkeztek visszajelzések az oktatási intézményekből, voltak problémák az átszervezésből és a jelenlegi működési struktúrából adódóan. Az üzemeltetésben az intézményvezetők bevonásával szeretnének változásokat eszközölni, a téma az ősszel kerülhet a közgyűlés elé.


9:15

Gerstmár Ferenc az EU-ban formálódó megegyezésekkel kapcsolatban szólalt fel. Ezek az EU és az USA, valamint Kanada közötti kereskedelmi megállapodások, amelyek beláthatatlan hatással lennének a helyi gazdaságokra, nyílt utat engedne az európainál kevésbé szigorúan szabályozott amerikai termékeknek. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat tehet valamit a véleménye hangoztatására.

*

Czaun János (Fidesz-KDNP) a három Rátót nevű magyar település - Vácrátót, Gyulafirátót és Rátót - találkozójáról számolt be.

*

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a múlt héten átadott Ringató óvoda megújulását méltatta.

*

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) a Dózsavárosi Tanács elmúlt féléves munkájáról számolt be. Útfelújítások, játszótér-felújítások indulhatnak meg. A nyár folyamán kísérleti jelleggel bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, fesztiválok, közös programok szervezésén dolgoznak.


9:19

Történt-e egyeztetés a megyei kórházzal a Heim Pál Gyermekkórház tervezett felújításával kapcsolatban? - kérdezte Katanics Sándor. Porga Gyula azt válaszolta, hogy a jövő héten sor kerül erre.

*

Forgóné Kelemen Judit a Jutasi úti sportpálya felülvizsgálatával kapcsolatos határidők kitolásának okáról érdeklődött.A polgármester elmondta, hogy egy jogi csatározásról van szó, a műszaki tartalmak alaposabb kivizsgálása több időt vesz igénybe.


Napirendek

9:35

Településrendezési szerződést hagytak jóvá a 1959/49 helyrajzi számú ingatlanra vonatkozóan a Continental Automotive Hungary Kft-vel annak érdekében, hogy a cég bővíthesse épületét, illetve az 1959/50 és 1959/72 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozóan a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft-vel, akik a raktárépületüket bővítenék.

*

Az evangélikus óvoda épületére és udvarára vonatkozó haszonkölcsön-szerződést a Magyar Evangélikus Egyházról a Veszprémi Evangélikus Egyházközségre ruházták át.

*

Az önkormányzati tulajdonban lévő, nevelési-oktatási intézményeknek helyet adó ingatlanokban a közétkeztetési közfeladat ellátását szolgáló helyiségeket (konyhák, étkező helyiségek, mosogatók) a feladatot 2020-ig ellátó Bakony Gaszt Zrt. részére haszonkölcsönbe adták.


9:37

Az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. beszámolt a 2014. évi helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos feladatellátásáról. A beszámolóból kiderült, hogy tavaly 2 132 000 külszolgálati kilométert teljesítettek, és összesen 12 934 000 utast szállítottak. A változatlan teljesítményadatok mellett az elmúlt években jelentkező utasszám csökkenés megállt. 2014-ben a 221 104 indított járatból 1 maradt ki és 661 közlekedett a menetrendtől eltérően. A szolgáltatót az év során 6 baleset érte, ebből 3 saját hibájából. Személyi sérülés nem történt.

*

A Bóbita Körzeti Óvoda vezetésével 2020. augusztus 15-ig az intézményt 2000. óta irányító, az intézményvezetői feladatra egyedüliként pályázó Hegyiné Horváth Évát bízták meg.


9:42

Fél óra szünet következik.


10:38

Az önkormányzat 2016-ban nettó 24,9 millió forintot biztosít a városi lap (Veszprémi 7Nap) kiadásra, melyre közbeszerzést írnak ki. Emellett döntöttek arról is, hogy idős demensek nappali ellátójának kialakítására 3,5 millió, az Egry Úti Óvoda újjáépítésére 3,3 millió, a gyulafirátóti új óvoda és bölcsőde létesítésére pedig 4,3 millió forintot biztosítanak.

Gerstmár Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a felújítsra szántköltségvetési sorokban jelentős negatív változásokat fedezett fel. A Deák iskolában nem lesz keret a mosdók felújítására, a Március 15 utca 1. akadálymentesítése nem valósul meg a költségvetés-módosítsok miatt. Szokatlannak tartja azt is, hogy a városi lap megjelentetésére kiírt pályázatban nettó összeg szerepel.

Katanics Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmények személyi kiadásai jelentős mértékben, helyenként mintegy 20 százalékkal nőttek.

Czaun János örömmel fogadta a gyulafirátóti óvoda építésének előkészítését.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a költségvetés-módosítással aktív szakaszába lépnek a Fejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó fejlesztések. A bölcsődei kapacitás-bővítés már csak azért is fontos, mert ez a pénzügyi ciklus elvárt eredményei között is szerepel.

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) az Egry úti óvoda teljeskörű felújítása előkészítésének lehetővé válásával kapcsolatban fejezte ki örömét.

Porga Gyula reagált a felmerült észrevételekre, kérdésekre. A következő fejlesztési ciklusban bölcsőde-korszerűsítési program is lesz, ezért nem időszerűmost bölcsődei fejlesztésre költeni, hiszen erre hamarosan bővebb források állnak majd rendelkezésre. Nehéz sorrendet felállítani a tervezett fejlesztések között. Gyulafirátóton gazdaságosabb egy új óvoda létesítése, mint a Kastélykert óvoda műemlék épületének folyamatos karbantartása.


10:55

Változás történt a Tulajdonosi Bizottság tagságában. A bizottság megválasztott alelnöke, Stigelmaier Józsefné 2015. június 1- i hatállyal lemondott az alelnöki megbízatásról. Czaun János, a bizottság elnöke Takács Lászlót javasolta a bizottság új alelnökének megválasztani, egyúttal kérte, hogy a bizottság korábbi alelnöke, Stigelmaier Józsefné a bizottság tagja legyen.

*

A Hoya-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabda csapatot működtető Veszprém Kosárlabda Kft megkereste az önkormányzatot a csapat edzéseinek és mérkőzéseinek helyet adó Vetési Albert Gimnázium tornatermét érintő beruházással kapcsolatban – 2016-ban a tornaterem öltözőit, sportpadlóját, mellvédfalát és szellőzőrendszerét újítják fel, valamint egy új eredményjelző készüléket építenek be. A fejlesztés összköltsége az előzetes számítások szerint 102,2 millió forint, amihez a források 70 százalékát a kft biztosítja a rendelkezésre álló TAO-támogatásból, a fennmaradó harminc százalékot pedig az önkormányzat állja. A projekt megvalósításához szükséges szerződések megkötéséről most döntött a képviselő-testület.

Baumgartner Lajos elmondta, hogy a bizottsági üléseken vita bontakozott ki a felújítás költségvonzatairól. Az előterjesztésben szereplő feltételekkel egy fontos sportfejlesztés valósulhat meg.

*

Módosították az Otthon Melege Program múlt hónapban elfogadott pályázati felhívását annak érdekében, hogy ne csak azok a lakóközösségek pályázhassanak, akik hitelből tervezik felújítani lakóépületeiket, hanem azok is, akik a teljes beruházást önerőből és/vagy lakásfenntartó szövetkezet által nyújtott kölcsönből és/vagy hitelből kívánják megvalósítani.

Brányi Mária elmondta, hogy négy társasházat érintett a Smaragdváros projekt, aminek köszönhetően húsz százalékos energiamegtakarítást értek el. Bízunk benne, hogy az Otthon Melege Program által támogatott folyamat is hasonló eredményeket ér majd el.


11:15

A központi ügyelet elmúlt évének beszámolójával és az azzal kapcsolatos vitával délután kiemelten, külön cikkben foglalkozunk.

*

A VKSZ Zrt a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú hasznosítása érdekében napelem-park telepítését tervezi. A beruházás lehetséges helyszíne a Pápai út mellett húzódó védősávtól délre elhelyezkedő Sósköves területen található – 071/6, 071/7, 071/8, 071/11 és 071/15 hrsz.-ú, önkormányzati tulajdonú – ingatlanok. Ehhez járult hozzá az önkormányzat az ingatlanok ingatlan-nyilvántartási megnevezésének módosításával.

*

A „Szociális városrehabilitáció Veszprémben” (Smaragdváros) című projekt Pro Veszprém Kft-vel kötött projektmenedzsment szerződésében foglalt egyes határidők meghosszabbításáról döntöttek. A projekt fizikai megvalósításának tervezett határideje június 30 volt, ezt sikeresen teljesítették is, a pénzügyi elszámolásra szánt időt azonban meghosszabbítanák. A pénzügyi zárás javasolt új időpontja 2015. szeptember 30.


11:35

Az önkormányzat 70% tulajdonosként hozzájárult a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. törzstőkéjének emeléséhez. A Polgári Törvénykönyv értelmében a kft. törzstőkéjének összege nem lehet kevesebb 3.000.000 forintnál. A fenti jogszabályi előírásoknak eleget téve a jelenleg 1.000.000 Ft törzstőkével működő gazdasági társaság törzstőkéjét ehhez az előíráshoz szükséges igazítani.

A kft egyébként 2014. éves beszámolóját is a közgyűlés elé tárta. Ebben leírták, hogy

  • a vendégek küldőhely szerinti összetétele a korábbi évekhez hasonlóan alakult: a látogatók 68%-a belföldről, 32%-a külföldről érkezett. A fő küldőországok (az ügyfélforgalom alapján): Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, Oroszország, Csehország, Lengyelország
  • életkor alapján a 26-45 éves korosztály jelentős arányt képvisel: 38%-ot (főképp kisgyermekes családok), míg a 46-65 éves korosztály 36%-ot tett ki.
  • a legkeresettebb kiadvány a Veszprém térkép, az Útitárs és a szolgáltatókat bemutató Veszprém Kalauz volt. A Vár látnivalói mellett pedig leginkább a rendezvényekről kértek tájékoztatást a hozzájuk betérők.

*

A Veszprémi Települési Értéktár Bizottság beszámolt 2015. I. félévi tevékenységéről. Az említett időszakban a következő értékeket vették fel az értéktárba:

  • Köztársaság Kupa Veszprém Megyei Ifjúsági Atlétikai Verseny (javaslattevő: Némedi Lajos alpolgármester)
  • Az Árpád-kori Magyarország tudományműhelye, a veszprémi székesegyházi iskola (javaslattevők: dr. Tölgyesi József a Veszprémi Szemle alapító főszerkesztője (Veszprémi Szle Alapítv.), dr. Csiszár Miklós a Veszprémi Szemle főszerkesztője (Veszprémi Szle Alapítv.)),
  • Francsics Károly visszaemlékezései (javaslattevő: dr. Hudi József levéltár igazgató)
  • A veszprémi vár (javaslattevő: Somfai Balázs ny. levéltáros)

Ez történt még

  • Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a Veszprémi Petőfi Színház az áprilisi Művészet az Autistákért című rendezvényen befolyt 700 ezer forint összeget felajánlja a Veszprémi AutiSpektrum Egyesületnek.
  • Elfogadták a közgyűlés második féléves munkatervét.
  • Felülvizsgálták a Helyi Esélyegyenlőségi Program intézkedési tervét. Forgóné Kelemen Judit az autisták ellátásának javítása mellett foglalt állást, Gerstmár Ferenc megjegyezte, hogy több esetben is túlságosan tág időkeretet határoztak meg a programban az egyes elemek megvalósítására. Czaun János felhívta a figyelmet arra, hogy az ötéves tervnek felét már két év alatt megvalósították.
  • Az önkormányzati tulajdonú közterületi funkciójú ingatlanok ingatlan-nyilvántartási adatainak felülvizsgálata során számtalan pontatlanságot találtak, ezek rendezéséről gondoskodnak.
  • Zárt ülésen döntöttek a Volkra Ottó-díj adományozásáról.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.