2021. október 25.
//
Bianka névnap

A Bunkerrajzoló

2015. május 5. 19:47
A Gizella Napok nyitónapján, kedden délután mutatták be Géczi János A Bunkerrajzoló – Likó Marcell – élettörténet-rekonstrukció című kötetét a Hangvillában.

Géczi János József Attila-díjas költőt, írót a legtöbben az 1982-ben megjelent Vadnarancsok című kötetsorozat szerzőjeként ismerik. A művész most a Gizella-díjas Vad Fruttik zenekar énekesének élettörténét rekonstruálta a Bunkerrajzoló című könyvében. Likó Marcell a kötetben őszintén beszél gyermekkoráról, szüleivel való viszonyáról, szorongásairól és a kábítószerek okozta céltalanságról.

Géczi János és Likó MarcellGéczi János és Likó Marcell

A könyv veszprémi bemutatóján a zenész elmondta, hogy vegyes érzésekkel kezdett neki a közös munkának. Úgy érezte, hogy vásárra viszi a bőrét, lejáratja a szüleit és saját magát. Az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy engedélyezi-e a könyv megjelentetését. Géczi János barátsága és az iránta érzett bizalom segítette végig azon az úton, amelynek a végén megszületett a Bunkerrajzoló.

„Nekem az a legnehezebb, hogy a közvetlen környezetem, hogyan fog reagálni erre. Próbálom ezeket a dolgokat helyretenni magamban. Lehet, hogy az a nem normális, hogy mi azt gondoljuk, hogy szégyellni kell ezt.“

A két művész régóta barátként tekint egymásra. Géczi János a legfrissebb Vad Fruttik lemez, a Darabok dalszövegeinek elsimításában is részt vett. Szerintük a barátságuk lenyomata azokon a szövegeken is látszik. Géczi János szerint Likó Marci az élete során ért traumákat a zenén és a dalszövegein keresztük beszélte ki magából.

A Bunkerrajzoló egyfajta kulcs a Vad Fruttik zenei és szövegvilágához. Az olvasók a könyv által sok mindent megértenek a zenekar dalaiból.

Csepely Máté
Domján Attila