Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Hogyan szabjuk át a tömegközlekedést?

2015. április 3. 10:49
Felmérést készítenek a tervezett intermodális tömegközlekedési csomóponttal kapcsolatban a következő hetekben Veszprémben.

A kutatást több fronton végzik majd az erre irányuló pályázaton nyertes konzorcium (a Pro Urbe Kft, az Aditus Zrt és a Forrás Unió Kft) vezetésével. Április 14-én a városba bevezető utaknál rendőrök állítják félre az autósokat, hogy töltsenek ki egy rövid kérdőívet – Dulicz László, a Pro Urbe ügyvezetője hozzátette: a forgalom tíz százalékát emelik majd ki a kérdőívezésre 7 és 11, valamint 15 és 19 óra között.

Április 15-én forgalomszámlálást végeznek diákok a nagyobb csomópontokban, ez már nem zavarja a közlekedőket. 21-én a busszal utazókat számolják majd meg, illetve a felmérés részeként tízezer veszprémi és környékbeli háztartást keresnek meg telefonon, hogy az utazási szokásaikról kérdezzék őket.

Figyelik a parkolók terheltségét is, illetve a kerékpáros és gyalogos forgalmat is vizsgálják majd. A teherforgalmat a város bevezető útjain és néhány kiemelt belterületen rendszámfelírásos forgalomfigyeléssel mérik majd.

A felmérésből egy olyan tanulmányt állítanak össze, amely a jövőbeli csomópont kialakításának alapjait képezi majd. Brányi Mária alpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt a folyamatról.

„A város közösségi közlekedésének újragondolásáról van szó, amit nem lehet máshogy megtenni, mint a jelenlegi helyzet alapos felülvizsgálatával, majd ebből kiindulva egy olyan jövőképet kell felvázolni, ami

előtérbe helyezi a közösségi közlekedést más közlekedési formákkal szemben”

– fogalmazott az alpolgármester. Elmondta: a 160 km/h sebességre képes vasúti szárnyvonal-fejlesztés 2020 körül érheti el városunkat, és ezzel a térség számára versenyképes közlekedési alternatíva nyílik meg a főváros felé. Ehhez kapcsolódva érdemes újragondolni a megyeszékhely tömegközlekedését is.

Fotó: FortepanFotó: Fortepan

Arra az újságírói kérdésre, hogy a buszpályaudvarnak jobb helye lenne-e a vasútállomás mellett mint a belvárosban, a piac közelében, Brányi Mária kijelentette: még semmilyen döntés nem született a buszpályaudvar helyével kapcsolatban, épp azért készül most a felmérés, hogy tisztábban láthassuk a lehetőségeket. Ugyanakkor hozzátette: szerinte

„a veszprémieknek nem az az érdeke, hogy a belvárosban legyen a buszpályaudvar”.

Megkérdeztük, hogy a most készülő tanulmányban megfogalmazandó tapasztalatok alapján mikorra valósulhat meg az intermodális csomópont kialakítása? Megtudtuk: ez egy olyan volumenű tervezési folyamatot igényel ami nem valósulhat meg egy-két év alatt, nincs kitűzve céldátum a megvalósításra, az a pályázati lehetőségektől is függ, és elsősorban akkor lesz értelme, ha a már említett gyors vasútvonal ideér.

A kutatási projekt ötszáz millió forintból, száz százalékban pályázati támogatásból valósul meg.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.