Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C

97.600 facsemete - Klímaerdő Tardon

2008. április 24. 14:42
Klímaerdőt ültettek a Borsod megyei Tardon. A Csemeték Napja elnevezésű program keretében telepített 97.600 facsemete a tavalyi évben született gyermekek számát jelképezi. Az új klímaerdő utolsó fáit csütörtökön ültette el Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Tard község határában, a Bükki Nemzeti Park területén. Az első Csemeték Napja programot a miniszter kezdeményezésére rendezték meg.
Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt ekkora mértékű fatelepítés, pedig köztudott, hogy a fák biztosítják a jó levegőt, és lekötik a környezetben lévő káros anyagokat - mondta Fodor Gábor. Hozzátette, hogy az akciót hagyományteremtő szándékkal szervezték, a tervek szerint ugyanis minden évben a megszületett gyermekek „kapnak” majd egy fát, így az ország különböző pontjain új klímaerdők jöhetnek létre, annyi facsemetével, ahány gyermek született az előző évben.

Tardon egy 10 hektáros területet ültettek be fával. Ezek elsősorban tölgyesek, de a klímaprogram részeként létrejött klímaerdő egy génbank alapját is jelenti, ugyanis itt kapott helyet 60, a klímaváltozás által fenyegetett őshonos magyar alma- és körtefajta is mintegy 180 csemetével - ismertette a miniszter.
Beke G. László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.