Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szülők homokba dugják a fejüket

2015. március 11. 23:19
Az online zaklatásról kérdeztük Klausz Melinda közösségi média specialistát, a "Megosztok, tehát vagyok" internetbiztonsági könyv szerzőjét, a kozossegi-media.com vezetőjét.

– Hogyan, milyen módon érhet zaklatás az interneten, közösségi médiában?

– Zaklatás többféleképpen érheti a magánszemélyeket az interneten. Gyerekek esetében elsősorban chat és üzenetek formájában iskolatársaiktól érkeznek nem várt csúfolódások, bántások, sértések, de gyakori, hogy korábban barát-barátnő vagy egy fiatal pár összeveszik és a korábban intimnek szánt üzeneteket, képeket nyilvánosan megosztják a sértett felek. Újabban egyre többször találkozom adatlopásokkal - amikor lemásolják valaki adatlapját és más névvel vagy a saját nevével újraregisztrálják őt az oldalakra -, illetve kéretlen lájkokkal, amikor tudtán kívül, beépített titkos alkalmazások segítségével adja az ember rajongását egy párthoz, celebhez, eszméhez.

– Mit tehetek ez ellen?

– Figyelmesnek kell lenni a neten. Amikor feltöltünk valamit, a feltöltés előtt érdemes végiggondolni, hogy oké, hogy most csak a barátomnak küldöm a fényképet, de mi lesz ha ő nyilvánosan újra feltölti? Vagy mi lesz, ha 5 év múlva ránézek a bejegyzésemre? Büszke leszek rá? És akkor mi történik, ha egy hacker feltöri a szervereket, és a korábbi zárt információ kikerül az éterbe? Mint például tavaly novemberben a Snapchat kapcsán történt.

A másik védelmi lehetőség az óvatos kattintás. Körültekintően járok el, hogy mire és mikor kattintok. Ha felugrik egy ablak, hogy nyertem, ne higyjem rögtön el, de ugyanígy az olyan oldalaknak sem érdemes hinni, amelyek csak akkor mutatják meg a tartalmat, ha előtte lájkoltunk vagy megosztunk valamit. Ilyenkor az esetek többségében nem azt lájkoljuk és osztjuk meg, amit gondolnánk...

– Mit tehet a szülő, hogy gyerekét megóvja az interneten rá leselkedő veszélyektől?

– Már több mint 200 internetbiztonsági előadást tartottam gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak és azt vettem észre, hogy nagyon sok szülő sajnos homokba dugja a fejét, mert az ő gyereke úgysem csinál semmi ilyesmit, meg telepítettünk megfigyelő szoftvereket a gépre és van vírusírtónk is... Pedig az igazság az, hogy minden 4. gyerek ma már internetes zaklatás áldozata, minden 5. gyerek le tudja szedni a megfigyelő programokat, a vírusírtók pedig semmit nem érnek, ha össze-vissza kattintgatunk az oldalakon. Érdemes együtt tanulni a gyermekkel az internetbiztonságot, beszélgetni vele, hogy ha bármi új dolog történik számára (pl. bejelölte egy 15 évvel idősebb ismeretlen) el tudja mondani valakinek. Az esetek többségében ugyanis nem merik és nem tudják elmesélni a gyerekek az interneten átélt eseményeket senkinek.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.