2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Szerettessük meg a természettudományokat!

2015. január 31. 11:49
Konferenciával zárták le azt a projektet, amely során korszerű természettudományos labor létesült az Ipari Szakközépiskolában.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, összesen 335,39 millió forintból kialakított helyiséget az iskola tanulói mellett több veszprémi középiskola és környékbeli általános iskola is használja fizika, kémia, biológia szaktantárgyak oktatására. A fejlesztés a központi laboratórium kialakításán túl érintette az intézmény tantermeinek átalakítását,
felújítását is.

A pályázati program szerves részét képezte a befogadó intézmény és a bevont partnerintézmények pedagógusainak módszertani képzése is. A projekt megvalósításában 11 általános iskola is részt vett, így a laboratórium kialakítása ezekben az intézményekben is támogatja a módszertani fejlesztést. A projekt keretében elkészült 28-féle tanulói munkafüzet a hozzá tartozó tanári segédlettel együtt.

Brányi MáriaBrányi Mária

Brányi Mária alpolgármester szerint Veszprém számára fontos, hogy az itt élő és tanuló fiatalok hosszú távon is megtalálják számításaikat a városban. A természettudományos képzések olyan tudást biztosítanak számukra, amellyel megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon. A természettudományok rohamosan fejlődnek, ez egy olyan terület, ahol egy életen át tudjuk bővíteni tudásunkat.

Schindler LászlónéSchindler Lászlóné

Schindler Lászlóné, a veszprémi tankerület osztályvezetője kijelentette: fenntartóként a KLIK minden olyan fejlesztésnek örül, ami hozzájárul a diákok tanulási lehetőségeinek javításához. A természettudományos oktatás nagyon fontos a magyar közoktatásban. Úgy látja, hogy megyénkben kevés a természettudományi szakos tanár, ugyanakkor büszkék lehetünk arra, hogy három nagy labor is működik a megyében.

Irányi LászlóIrányi László

Irányi László, az Ipari Szakközépiskola igazgatója szerint mindenki számára nyilvánvaló a szakképzés fontossága, különösen a műszaki területeken. Az kétségtelen, hogy a közoktatásban alulreprezentáltak a természettudományos tárgyak, és a tananyagok is rosszak, túlságosan elméletközpontúak, nem adnak élményeket a kisebb gyerekeknek, akik így elidegenednek a témakörtől.

Ez látszik az egyetemek műszaki szakjainak rendkívül alacsony felvételi ponthatárain is: a fiatalokat nem érdeklik ezek a tudományok. Ezért fontos az, hogy már kis korban megszerettessük velük a fizikát, kémiát, a biológiát, matematikát. Az áprilisban átadott új labor szeptember óta működik, heti két napon jönnek az általános iskolások, hogy megtapasztalhassák a kísérleteket.

Söge
Cseh Zoltán

További cikkek

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák
Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái csütörtökön. A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között szervezett érettségik lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott - tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH) pénteken.
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Újranyitnak az óvodák és bölcsődék
Az iskolákban viszont digitálisan fejezik be a tanévet.
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
Rendkívüli helyzetben a rendkívüli érettségi tapasztalatai
A veszélyhelyzet ideje alatt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az idei érettségiket meg lehet-e egyáltalán tartani, és ha igen, akkor milyen óvintézkedések mellett. Mint ismeretes, végül az írásbeli vizsgákat engedélyezték, de csak szigorú higiéniai óvintézkedések betartása mellett. Veszprémi oktatási vezetőt és igazgatót kérdeztünk a tapasztalatokról.
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
A német írásbelikkel folytatódnak az idegen nyelvi vizsgák
Péntek reggel 9 órakor a német írásbelikkel folytatódnak országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Az angol írásbelikkel megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák
Ma reggel 9 órakor megkezdődnek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angolból közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap