Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pedagógus-továbbképzés: Európai Uniós Tartalmak a közoktatásban

2008. április 24. 0:13
Elkezdődött a 2008 tavaszára meghirdetett EU-s pedagógusképzés első szakasza. A Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai közreműködésével 2008-ban hirdette meg az „Európai Uniós Tartalmak a közoktatásban” pedagógus továbbképzési programot.
A továbbképzés témái közt szerepelnek többek közt az európai uniós állampolgárrá nevelés pedagógiai irányelvei, módszertani és tanulásszervezési kérdései. Európai uniós témák és tartalmak feldolgozása különböző tantárgyi keretekben. Hogyan vonjuk be diákjainkat a témaválasztásba, témák feldolgozásába? A diákok egymás közti internetes kapcsolatépítési készségeinek fejlesztése. Pedagógusok és tanulók EU-val kapcsolatos érzéseinek, attitűdjeinek megismerése. Az Unió tematikus évenkénti kezdeményezései, és ezek kiaknázása pedagógiai célokra.
                                                          
Napjaink középiskolásai számára természetes, hogy a továbbtanuláshoz, a tapasztalatszerzéshez és a munkavállaláshoz az EU más országaiban is lehetőségek nyílnak, és ebben számíthatnak tanáraikra, akik módszertani és információs kérdésekben fejlett infrastruktúrára támaszkodhatnak, mint amilyen például az EUROPALETTA. Magyarország első Európai Oktatási Kikötője http://europaletta.bitsector.hu/ mostantól a 21. század e-tanulási és oktatási kihívásainak és gazdag kínálatának megfelelve, fokozatosan bővülő tartalommal várja az általános és középiskolai pedagógusokat, a diákokat, valamint a pedagógusképzésben és -továbbképzésben tevékenykedő felsőoktatási szakembereket. A képzés anyagai szintén megtalálhatók lesznek majd a honlapon.

                                                             
A következő kétnapos képzésre 2008. április 25-26-án kerül sor. A múlt heti képzés tapasztalatai rendkívül kedvezőek voltak; a pedagógusok, akik a sztrájk ellenére nagy számban vettek részt a rendezvényen, egyebek között azt javasolták, hogy az EUROPALETTA honlapján sok tematikára bontott háttér- és képi anyag (hanganyagok, karikatúrák, grafikonok), valamint módszertani ötletek legyenek elérhetők, melyek alapján a pedagógusok önállóan dolgozhatnak. A képzés módszertani szekciójában az EU-tematika széles skáláján készültek innovatív óravázlatok. Emellett olyan projektötletek is születtek (például "Törököt fogtam?" – a bővítésről), melyek kapcsán a résztvevők felvetették, szívesen vennék, ha egy-egy kiemelt EU-témában, a Külügyminisztérium szakmai közreműködésével úgynevezett érvek-ellenérveket felsorakoztató 'argumentáriumok' készülnének. A visszajelzésekből ugyanis az derült ki, hogy iskolai keretek között igény van a vita-forma típusú projektekre.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.