Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nincs egyetértés az élelmiszerkérdésben / Az EU a termelés növelésével válaszolna az élelmiszerárak emelkedésére

2008. április 24. 0:00
Előrejelzések szerint az élelmiszerárak világméretű drasztikus emelkedése a szegény országok lakosait még kilátástalanabb helyzetbe sodorhatja, ennek megelőzésére az EU-nak növelnie kellene a mezőgazdasági termelését – merült fel a mezőgazdasági miniszterek találkozóján.
 

Az EU legnagyobb agrártermelőjeként elsősorban Franciaország szorgalmazza a termelés növelését, amellyel nem csak a szegény országokon lehetne segíteni, de ezáltal az Unió is megszilárdíthatná pozícióit a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tárgyalási fordulóin. A WTO már hosszú idő óta próbálja elérni, hogy az Európai Unió csökkentse agrártámogatásait és mezőgazdasági vámjait.
Az Egyesült Királyság ugyanakkor továbbra is a közösség mezőgazdasági kiadásainak visszafogását tartja szükségesnek. Bár a londoni kormányzat nem vitatja a szegény országok megsegítésének szükségességét, ugyanakkor várhatóan továbbra sem támogatja a közös agrárpolitika reformját megakadályozó, illetve a protekcionizmus felé mutató kezdeményezéseket.
Az Európai Unió soros elnökségét júniusban átvevő Franciaország már jelezte, hogy a közös agrárpolitikát érintő kérdéseket prioritásnak tekinti. Az élelmiszer-termelés növelése mellett Párizs a bioüzemanyagok használatára vonatkozó előírásokat is szigorítani szeretné. Egyes szakértők arra hívták ugyanis fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak további növekedéséhez vezethet, ha a termőföldek számottevő részén élelmiszerek helyett a bioüzemanyagok előállításához szükséges nyersanyagokat termelnének. Egy ENSZ-tisztviselő eközben az „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a bioüzemanyagok termelésének növelését célzó intézkedéseket.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.