Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A helyi társadalom akarata nyilvánult meg

2014. június 4. 18:46
Felavatták a Védegylet Veszprémért Egyesület és a Város-Tér Kulturális Alapítvány, valamint Veszprém Város Önkormányzata által állított országzászlót szerda délután a városháza előtt.

Az országzászló több évtizedes távollét után tért vissza Veszprémbe – hangsúlyozta köszöntőjében Porga Gyula polgármester. – Alig egy évvel ezelőtt a Város-Tér Kulturális Alapítvány és a Védegylet Veszprémért kezdeményezésére nagyszabású közadakozás bontakozott ki városunkban, azzal a céllal, hogy ismét országzászló díszítse Veszprémet – emlékezet vissza. Hozzátette, 1944-ben állítottak először országzászlót városunkban Magyarország újjászületésének, feltámadásának reményében, melyet később a berendezkedő kommunista hatalom elbontatott. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula aláhúzta, az országzászló állítása nem politikai, hanem társadalmi ügy, csakúgy mint az ország más településén is, a helyi társadalom akarata nyilvánul meg az országzászló újbóli felállításában, amiért köszönetét fejezte ki a veszprémi polgároknak. Véleménye szerint az országzászló nemzeti egységünk szimbóluma, joggal díszíti mától az ezer esztendős Veszprém főterét.

Nagy számú érdeklődés kísérte az ünnepségetNagy számú érdeklődés kísérte az ünnepséget

– Az első országzászló felállítását a Trianon utáni veszteségek és gyász hívta életre – emlékeztetett. – Meggyőződésem, hogy amíg országzászló áll Veszprém főterén, addig a magyar nemzet ügye jó kezekben van – zárta gondolatát Wéber János és Boros Zsombor által tervezett országzászló előtt a polgármester.

Gopcsa KatalinGopcsa Katalin

Gopcsa Katalin művészettörténész arról beszélt, hogy a Védegylet Veszprémért fiatal szervezet ugyan, mégis beírta magát városunk történetébe, működésének célja az értékeink megőrzése és szereti, ha eredményei szólnak helyette, melyek a kultúrához kötődnek. Aktív közélet és a várossal való együttgondolkodás jellemző rá, hiszen a Város-Tér Kulturális Alapítvánnyal párhuzamosan több emlékezetes tettet is végrehajtott.

Most ismét közadakozás tette lehetővé, hogy az összetartozást jelentő országzászlót felavathassuk. – Fontos, hogy az újabb, bennünket követő generációk számára élők legyenek ma is azok a szimbólumok, amelyek akár szavak nélkül is láthatóak és rögzülnek – vélekedett. 

Kádár Jutka nyújtja át az országzászlótKádár Jutka nyújtja át az országzászlót

A köszöntőt követően Kádár Jutka zászlóanya nyújtotta át az országzászlót Porga Gyula polgármesternek.

A zászlófelvonást követően Nagy Károly apátkanonok, Niederhoffer Zoltán református lelkész és Polgárdi Sándor evangélikus esperes szentelte fel az országzászlót. 

Az ünnepségen közreműködött az MH Légierő Zenekar, valamint Kéri Kitty színművésznő. Az eseményen jelen volt többek között dr. Navracsics Tibor, Veszprém országgyűlési képviselője is. 

Cseh Zoltán
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.