2022. január 25.
//
Pál névnap

Varázslat kezdődik Veszprémben

2014. április 3. 14:18
Új, egész éves programsorozat indul a megyeszékhelyen Varázs Veszprém, Veszprém Varázs címmel. Ennek köszönhetően új civil ötletek és terek is megjelennek a kulturális életben.

Veszprém páratlan természeti környezete önmagában is kiváló műalkotás, ezeken a helyszíneken rendezvények, programok, a veszprémiek ötletessége, kreativitása együttesen alkotják a “Varázs Veszprém, Veszprém Varázs” programot, melynek létrehozói, elindítói a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal alapító szervezetei - hangzott el a rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön délután a Fricskában.

Pethő ImrePethő Imre

Pethő Imre a kerekasztalt alapító szervezetek (IttMost Egyesület, Szabad-Sajtó Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület, Vekkord Összművészeti Egyesület, Veszprémi Civil Centrum) nevében elmondta, céljuk, hogy új civil ötleteknek és tereknek adjanak helyet a kulturális életben. Ennek első helyszíne a Kolostorok és kertek nyomvonala, a Benedek-hegy környéke. - Olyan programok valósuljanak meg, ami érdekli az embereket, közösségeket épít, nem üzleti, hanem értékrend felől megközelítve - emelte ki.

Gecs Mónika és Kálazi ÁgiGecs Mónika és Kálazi Ági

Az egész éves programsorozat április 8-án, kedden kezdődik - ismertette Gecs Mónika szervező, hozzátéve, az első rendezvényeket ráfűzték a költészet napjára. Első nap egy csend sétára várják a kikapcsolódni vágyókat, szerdán az ötéves odaLÖKött KÖLtészet tagjai biztosítják a szórakozást, csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumba szerveznek programokat, pénteken a Fricskában ünneplik a költészet napját, szombaton pedig Szárszónak is egy a vége címmel szerveznek eseményt a Mandorla kávézóba.

Kálazi Ági reiki mester a csend fontosságáról beszélt, abból születik a világunk és kapunk egy örömteli életet. A programsorozat egy csend sétával indul, ami ráirányítja figyelmünket erre a belső forrásra - hívta fel a figyelmet. 

Elhangzott még, augusztus 8-10. között tartják meg az I. Veszprémi Varázslat című rendezvényt, ami a szervezők szerint örömünnep lesz a teljesség jegyében. A teljesség a testi, lelki és szellemi egységünkre is utal, illetve a programok sokszínűségére, ahol a különböző művészeti irányzatok és előadók között sok közös pont és egyezés fellelhető - ígérték az örömünnep megálmodói. 

Cseh Zoltán

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.