2023. január 28.
//
Károly, névnap

Az önkormányzatoké lehet-e a Bahart – döntés május végén?

2008. április 22. 14:30
A Balatoni Hajózási Zrt.-ben többségi tulajdonos balatoni önkormányzatok minél előbb egyeztetni kívánnak a Magyar Nemzeti Vagyontanáccsal (MNV), miután az a héten harmadszor is levette napirendjéről a kezelésében lévő, állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomag privatizációjának tárgyalását.
 

Tekintettel arra, hogy a Bahart részvények tulajdonosa az állam, politikai döntés fog születni az ügyben – nyilatkozta a Vehírnek dr. Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke. Így a kormánytól függ, hogy a balatoni önkormányzatok megkapják-e a társaság fennmaradó részvényhányadát, s ha igen, milyen feltételek mellett. Dr. Balázs Árpád - aki Siófok polgármestereként is érintett - bizakodik, hogy  május végére az önkormányzatok számára pozitív döntés születik. Így pont kerülhetne a harmadik éve húzódó alkudozás végére.  Végső esetben a társaság évi közgyűlésén, május 8-án visszahívjuk az állam delegáltjait a cégvezetésből - nyilatkozta Balázs Árpád sérelmezve, hogy nem kaptak semmiféle indoklást az elnapolások okáról. A hajózási társaság 9 tagú igazgatóságát 5 önkormányzati és 4 állami képviselő alkotja, köztük az MNV képviselője. Felügyelőbizottságának elnökét, valamint egyik tagját is az állami oldal delegálja.

A napirenden lévő lehetőségek szerint az önkormányzatok vagy ingyenesen juthatnak - bizonyos feltételek mellett - a 49 százalékos állami részvénypaketthez, vagy a cég közhasznú tevékenységeinek fejében ingyenesen megkapják a felét, a másik feléért pedig fizetniük kell. A feltételek azonban még képlékenyek – tette hozzá dr. Balázs Árpád.

                       

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs vezetője azt közölte hogy az elnapolások mögött nem a kormányzati szándék megváltozása áll, hanem egyfajta megoldáskeresés. Az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások, vagyis az új vagyontörvény ugyanis nagyon megszigorította az állami vagyon ingyenes átadását, ezért a vagyontanács most azt kutatja, hogy milyen, az önkormányzatok számára is megfelelő megoldás kínálkozik a társaság privatizációjára.

A Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagja egy 2003-as kormányhatározat alapján került az ÁPV Zrt. vagyonába azzal, hogy azt értékesítenie kell. A társaságban többségi tulajdonos 22 Balaton-parti önkormányzat már 2004 augusztusában benyújtotta együttes igényét a kisebbségi részvénycsomag térítésmentes átvételére, azóta folyik az alkudozás a balatoniak és a vagyonkezelő között. Tavaly már-már sikerült nyélbe ütni egy megállapodást, amit aztán keresztülhúzott, hogy az állami részvényhányad január elsejétől átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.