2023. január 28.
//
Károly, névnap

"Jajj a farkas, itt a farkas" / Avagy körüzenetek a világhálón

2008. április 22. 12:54
Bizonyára mindannyian kaptak már rémhíreket terjesztő vagy épp segítséget kérő körleveket a neten. A szolgáltatók már több ízben felhívták a figyelmet, hogy egyetlen tovább küldött levél után sem fizetnek senkinek. Ezúttal egy veszprémi család nevével éltek vissza. A súlyos beteg kisfiukról szóló üzenetek két éve járják a világhálót. Az eset különlegessége, hogy ez a bizonyos üzenet nevet és pontos címet is tartalmaz, igazságtartalma viszont annyi, mint a többinek, semmi. Mi lesz akkor, ha egyszer valóban segítségre szorul valaki? A köremaileket már szkeptikusan fogadjuk, s egyetlen kattintással töröljük őket a bejövő levelek listájáról.
Csak néhány napja kaptam meg az említett levelet, de mint kiderült, két éve járja a "postaládákat". Az üzenetben egy 29 éves apuka meséli el, hogy kisfiuk agyában és testében daganatokat fedeztek fel az orvosok, de nincs pénzük a műtétre. Állítólag az AOL-lal és a ZDNET-tel is egyeztettek, és minden továbbküldött levél után 32 forintot utalnak a számlájukra. Természetesen felkerestük a levélben szereplő veszprémi családot, akik azt mondták, szerencsére nincs beteg a családban és egyre jobban dühíti őket, hogy két éve kapják a telefonokat a beteg kisfiú miatt. Azt a mai napig nem sikerült kideríteni, ki élt vissza a nevükkel és mi célból. Még mindig vannak, akik hiszékenyek és továbbküldik a körüzenetként kapott maileket. Főleg akkor, ha ezt névvel, elérhetőséggel ellátva teszi valaki hitelesebbé. Csakhogy ez esetben ez már a személyes adatokkal való visszaélést jelenti, amit törvény is büntet. Egyelőre nem látni a végét, hogyan lehetne megtisztítani a hálót ezektől az ostoba játékoktól. Bizonyára emlékeznek a pásztorfiú esetére a mesében, aki annyiszor kiáltott farkast, hogy amikor valóban segítségre lett volna szüksége, már senki sem hitt neki, ami az életébe került. Mi lesz akkor, ha valaki valóban a neten próbál majd segítséget kérni, de a hirhedt levelek miatt már senki sem hisz neki? A körüzeneteknek tehát több hátulütője van, nem csak annyi, hogy borsot törnek az orrunk alá.
Füssy Angéla

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.