Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Hogyan kezdjünk sportolni?

2013. december 20. 12:38
Cikksorozatunk első részében hosszasan ecseteltük, hogy miért érdemes rendszeresen mozogni, sportolni, most pedig arról „értekezünk”, hogy miként is érdemes ebbe belevágni.

Sokak fejében megszületik az elhatározás, hogy elkezdjék vagy újrakezdjék a sportolást. A gondolatot azonban nem mindig követi tett, ez azonban nem meglepő, hiszen – bár közhely, de igaz – minden kezdet nehéz.

Az első lépések

Már az elején fontos leszögezni: sajnos lesznek napok, amikor fáradtak, kedvtelenek és motiválatlanok leszünk, s legszívesebben kihagynánk az aznapi mozgást. Ez óhatatlan, azonban ha ilyenkor engedünk a kísértésnek, kárba vész az eddig befektetett munkánk. Ahhoz, hogy felfedezzük a mozgás valódi örömét, nem elég kizárólag annak – a testre és lélekre gyakorolt – jó hatását magunka sulykolni. Sokkal fontosabb a megfelelő belső motiváció, s egy rokonszenves, az adottságainknak megfelelő sportág felfedezése.

Elsőként el kell dönteni, hogy otthon, teremben, esetleg a szabadban, illetve, hogy egyedül vagy csoportosan kívánunk mozogni. Alternatívát kínálnak a különböző divatos fitnesz-irányzatok (táncos gyakorlások, korszerű erősítő- és alakformáló gépek), illetve a „klasszikus” kardiogén mozgásformák (séta, kocogás, úszás, biciklizés) is, illetve a csapatsportok. Bár az elhatározás csak magunkban születhet meg, segíthet, ha társsal, vagy társakkal vágunk bele a „kalandba”.

Türelem, türelem

A folyamat elején sokan beleesnek abba a hibába, hogy a kelleténél hamarabb várnak látványos eredményeket, amelyek gyakran elmaradnak. Le kell szögezni, a testsúlycsökkentés, az alakformálás jó, de önmagában ritkán elegendő mozgatórugó. A sport ugyanis egy hosszú távú befektetés, az „ad hoc” jelleggel elkezdett tevékenység nem vezet tartós sikerhez.

Fontos tudni, hogy alapvetően kétféle mozgástípus létezik: a ciklikus (aerob) és a statikus (anaerob) mozgásforma. Választani pedig a kitűzött cél – fogyás, általános erőnlétjavítás, izomcsoportok kidolgozása – alapján érdemes.

Milyen sportágat válasszunk?

A ciklikus mozgásformák ideálisak az erőnlét javításához, a szív- és érrendszer egészségének, teljesítményének fokozásához, a tüdőkapacitás, s így a munkabírás növeléséhez. Ezek a mozgások ciklikus (egymás után ismétlődő) dinamikus mozdulatokra épülnek, fokozzák a vérnyomást és pulzust (mely értékek az aktivitás végén normál helyzetbe állnak), s így edzik a szervezetet. E körbe tartozik a séta, kocogás, futás, biciklizés, úszás stb.

A statikus formák a nyugalmi helyzethez képest kisebb kitérést okozó mozgásokból állnak, melyek apavető célja egyes izomcsoportok fejlesztése. Az erősítő gyakorlatokat végezhetjük saját súlyunkkal (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás, hasprés), illetve eszközökkel (súlyzókkal, kondicionáló gépekkel, gumikötéllel) is.

Fontos a fokozatosság

A szakemberek figyelmeztetnek: a sportolást a saját edzettségi szintünknek megfelelően szabad elkezdeni. Ha lehetőségünk engedi, az első lépésekhez kérjük szakember tanácsát (az edzőtermekben, klubokban ez a lehetőség biztosított). Ha pedig magunk szeretnénk nekiveselkedni, mindenképpen óvatosan, a fokozatosság elvét betartva kezdjük „feszegetni” határainkat. Néhány alkalom után úgyis tisztán látjuk, milyen intenzitással és időtartamban tudunk mozogni.

Az intenzitást és a sportolásra szánt időt fokozatosan növelhetjük, de itt is fontos megjegyezni, hogy ne számítsunk gyors és számottevő fejlődésre. Ez egyrészt nem kivitelezhető, másrészt sérülésveszélyes. Az edzések előtt alapos bemelegítés szükséges (az iskolából ismert gimnasztikai gyakorlatokkal), amely javítja a vérkeringést, és csökkenti a rándulások, sérülések esélyét. A feladatok végén pedig nyújtani kell. E záró „akkord” segít, hogy szervezetünk visszaálljon nyugalmi helyzetbe, továbbá így csökkentjük a sérülések és az izomláz kialakulásának lehetőségét. De erről bővebben majd sorozatunk következő részében…


Az első rész: Mozogjon rendszeresen!


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.