2018. november 14., szerda
Aliz névnap

Új funkciókkal bővült a Hősök kapuja

Véget ért a várkapu rekonstrukciója, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 85 százalékos támogatottság mellett.

Ez 172 382 953 forint támogatást jelent – hangzott el a projektzáró eseményen szerdán délután a városházán. A fejlesztés egyik célja volt a létesítmény eredeti rendeltetésének visszaállítása, amely egy lényegesen jobb technológiai infrastruktúra betelepítésével valósult meg. Az LCD képernyők felületeinek a segítségével a kor technikai vívmányainak megfelelően, célzottan és gyorsan, „látogatóbarát” módon juttathatnak információhoz az ide érkezők.

A rekonstrukciós projekt keretében tervezett fő funkció kifejezetten a vár és a várhegy emlékhelyeinek bemutatását szolgálta. A kapunál a vendégek előzetes tájékoztatást kaphatnak a rájuk váró látnivalók jelentőségéről, történelmi múltjukról. Ezzel segítve a várbeli élményekre való ráhangolódást és a befogadást.

A fizikai felújítás nem kizárólag a műemléki várkapura szorítkozott, hanem a környezetének a teljes egészét is érintette. A projekt eredményeként kialakult egy zárt belső tér, ahol egy interaktív helytörténeti múzeum jött létre. A múzeumban a várról, a városról készült mozgóképes film- és képi archívumának a bemutatása válik valóra egy állandó kiállítás formájában.

A helytörténeti múzeumon kívül, az elektromos elosztószekrényt tároló trafóépület lesüllyesztésével és a környezet rendezésével egy külső, félig fedett közösségi felület is kialakult, ahol alkalomszerűen kisebb rendezvények és játékos foglalkozások szervezhetőek a vendégeknek. A korábbi helyén az ajándékbolt megmaradt, szomszédságában egy kiállító-, gyülekező- és fényképkészítő helyet alakítottak ki, akadálymentes mosdókkal, valamint kitűnő panorámával a Séd-patak pajtakerti völgyére és a Fenyves utcára,  ezzel is kiteljesítve az épület rekonstrukcióját, amely így már nem csak fizikailag, de funkcionálisan (szellemiségében) is megvalósulhat, így képes lehet a vár és tágabb környezetének a kapujává válni a turisták számára – hangoztatta Porga Gyula polgármester és Brányi Mária alpolgármester a projektzáró eseményen.

A polgármester hangsúlyozta, a megújult várkapu célja, hogy a városba érkező turisták jobban megismerjék Veszprémet, minél több időt töltsenek el nálunk, illetve a jelenlegi turisztikai szolgáltatásainkat bővítsük.

A tervek szerint a jövő év elejétől várja látogatóit a létesítmény.