2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Veszprémben ünnepelték a tudományt

A Pannon Egyetemen tartották a magyar tudomány ünnepének országos megnyitóját hétfő délelőtt.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hangsúlyozta: a tudományünnep a velünk élő, általunk változó és minket változtató tudományról szól. 

Pálinkás JózsefPálinkás József

A tudomány hatalmat adott az emberiségnek, beavatkozunk a természetbe. Sok mindent megoldanak helyettünk a gépek, a gyógyszerek meghosszabbítják életünket. Az emberi kapzsiság azonban a Föld erőforrásait veszélyezteti. A tudomány eredményeit csak az etikus ember képes jól használni, ezért a tudomány ünnepén a felelősségre is gondolni kell. Az igazi tudós és az igazi tudás mindig reális és szerény, mindig pontos és felelős - jelentette ki az elnök.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a  politika és tudomány kapcsolata igencsak nehézkes, gyakran úgy állunk egymás mellett, mintha nem lenne közös dolgunk. A miniszter saját személyében tapasztalja a két terület találkozását, hiszen –  ahogy fogalmazott –  "a mai napig a tudomány területén botorkál". A két értékrend között van olyan híd, ami összeköti a kettőt, ez pedig a közjó. Ez alapozza meg az idestova száz éves szakpolitikát, amit tudománypolitkának hívunk.

Magyari Zoltán szerkesztésében 1927-ben jelent meg az első tudománypolitikai stratégiai dokumentum. Ennek előszavában Klebelsberg Kuno azon elmélkedik, hogy meghonosodhat-e a tudománypolitika szó a magyar nyelvben, és maga  a szakirány a közéletben. Azóta bebizonyosodott, hogy igen, most pedig eljött az ideje, hogy ismét előálljunk egy nagy, több évtizedre szóló koncepcióval.

A '27-es kötet értelmét Trianon adta, hiszen miután az ország területének kétharmadát,  nyersanyagaink és egyetemeink nagy részét elvesztettük, újra kellett gondolnunk az élet minden területét. A tudomány a II. világháború után is jelentős fordulatot vett a szocializmusban, hiszen kiépült az egyetemek és főiskolák országos rendszere – ennek köszönhetjük a Pannon Egyetemet is –, ugyanakkor mindez a nyugattól elvágva valósult meg.

Itt az ideje, hogy az új kornak megfelelően új terveket szőjünk, új stratégiát alkossunk. Mi magyarok, nyelvileg elszigetelten, nyersanyagoktól elvágva tudjuk, hogy a szellemi  teljesítményünk emelhet minket a világ élvonalába. A világban számos magyar fiatal dolgozik világszínvonalú kutatásokon Nyugat-Európában vagy Amerikában, őket haza kell csábítani – fogalmazott a miniszter.

Friedler FerencFriedler Ferenc

Friedler Ferenc rektor köszönetet mondott a Tudományos Akadémiának azért, mert a kutatócsoportok támogatása jelentős mértékben emelkedett, a Lendület programot kiterjesztették a felsőoktatásra, és a posztdoktori rendszert az egyetemekre is alkalmazzák.  

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula a magyar tudomány bölcsőjének nevezte Veszprémet, ahol már a XIII. században is virágzott a tudományos élet. Elődeink lerakták azt a kősziklát, amire azóta is építkezünk  – fogalmazott a polgármester. Az önkormányzat rendhagyó együttműködést kötött a Pannon Egyetemmel néhány évvel ezelőtt, közösen építve ezzel a város jövőjét. Ez a záloga a fejlődésünknek, fennmaradásunknak. Veszprém nem csak a tudomány, hanem a tudósok otthona is kíván lenni  – zárta beszédét a polgármester.

A köszöntőket követően számos tudományos díjat adtak át (a pontos névsort cikkünk végén találja), és gazdára talált az idei Polinszky-díj is.

Bienerth GusztávBienerth Gusztáv

A Polinszky-díjat Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata alapította 2001-ben azzal a céllal, hogy a műszaki, természettudományos és gazdasági teljesítményeket elismerje városunkban. Az évente adományozott díjat 2013-ban dr. Bienerth Gusztáv, a Pannon Egyetem Gazdasági Tanácsának korábbi elnöke vehette át. A díjazott kiemelkedő közéleti szerepet vállal Veszprém város gazdasági életében, elkötelezett híve a Pannon Egyetem és Veszprém város közötti kapcsolat folyamatos fejlesztésének. 


A Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján átadott további díjak:

Eötvös József-koszorú

 • Bertényi Iván
 • Csanády Miklós
 • Csikor Ferenc
 • Marton Katalin
 • Molnár Kálmán
 • Somlai Péter
 • Zombory László

Szily Kálmán-díj

 • dr. Csikós Boglárka

Oláh György-díj

 • Martinek Tamás

Bruckner Győző-díj

 • Felinger Attila
 • Horváth Krisztián

MOL Tudományos díj

 • Holló András

Pungor Ernő-díj

 • Szalai István

Akadémiai Szabadalmi Nívódíj

 • Hadi Géza
 • Volk Balázs