2023. június 8.
//
Medárd névnap

Vendégségben egy csimpánz születésnapján

2013. szeptember 23. 17:17
Tízéves lett Tjobbe, a veszprémi állatkert legfiatalabb csimpánza. Az ünnepi alkalomból tortát és egyéb meglepetéseket kapott gondozóitól. Ott voltunk a születésnapi zsúron.

Tjobbe három éve élvezi a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark vendégszeretetét, népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a helyi médiumok mellett az országos televíziók is eljöttek a születésnapi bulira. 

A csimpánz a nyugat-afrikai Guineától Gabonig, valamint Zaire északi felében honos, trópusi esőerdőkben és fás szavannákon egyaránt megél. Elsősorban növényevő, de ha alkalmuk van rá, akkor csoportosan elejtenek kis termetű állatokat is. A csimpánzok 8-10 évesen érik el a pubertáskort, a vadon élő példányok akár negyven évig is élhetnek, emberi gondozásban ennél jóval hosszabb életkorra is van esélyük. Elég csak a Tarzan-filmek Csitájára gondolni, aki állítólag bőven hetven fölött halálozott el néhány évvel ezelőtt. A veszprémi Tjobbe tehát még gyerekcipőben jár. 

Tjobbe ajándékcsomagjai joghurtot, gyümölcsöket és egy labdát rejtettek. A csimpánzok elsőként a joghurtra csaptak le, és mindenféle segítség nélkül nyitották fel a műanyag dobozokat, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a csimpánz kiveszi a hűtőből a joghurtot és elmajszolgatja tízórai gyanánt. A labdát megkergette ugyan, de a korrektség jegyében el kell árulnunk: akik azt mondják, hogy a mai magyar válogatottnál még egy csapat majom is előbb kijutna a világbajnokságra, tévednek. 

Ennyire örül a majom az ajándéknakEnnyire örül a majom az ajándéknak

A labda is csak addig volt érdekes, amíg Tjobbe és társai észre nem vették a tortát, ami innen, a plexifal másik oldaláról igen finomnak nézett ki. Persze megtanultuk már, hogy ne higgyünk a szemünknek, ezért meg is kóstoltunk egy szeletet a finomságból, ami lényegében nem más, mint mézzel összetapasztott főtt rizs, gyümölcsök és háztartási keksz. Az élményt a hangulatjavító gyümölcsdarabkák ellenére a rizs jellegtelen íze uralja. Kétségtelenül egészséges ételről beszélünk, de a modern ember ízfokozókhoz szokott nyelvének túlságosan jellegtelen. 

Egészséges életmód a Csimpánzvilágban: sport és cukormentes táplálkozásEgészséges életmód a Csimpánzvilágban: sport és cukormentes táplálkozás

Miután majom és ember egyaránt elfogyasztotta a maga tortaadagját, Tjobbe a tizes számot formázó ünnepi dekoráció lebontásával jelezte, hogy a parti véget ért, lehet hazamenni. 

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.