2021. január 28.
//
Károly, névnap

Óriási képeslap készül

2013. szeptember 21. 19:01
Reumatoid artritiszes betegek festenek óriási, Guinness-rekord várományos képeslapot, aminek egyik darabját a veszprémi kórházban készítették el a napokban az énekesnő, Hien közreműködésével.

A kampány célja, hogy a magyar társadalom reálisabb képet kapjon a betegségről, melyben ma Magyarországon mintegy 80-90 ezren szenvednek. A reumatoid artritisz (RA) a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, amely gyermekeket, fiatalokat és időseket is érint.

          Reumatoid artritisz (RA)

Az ízületi gyulladások vagy artritiszek a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket is veszélyeztetik. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű betegségek a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik. Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ennek nemcsak a betegségek magas száma az oka, hanem a tartós életminőség-romlás, rokkantság és keresőképtelenség, valamint az extrém költségek is.

Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben. Egyes mozgásszervi betegségek magasabb halálozással járnak, például a sokízületi gyulladás által érintett betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.  

Terápiás eredményekről

A magyar artritisz centrumok országos hálózatában több mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulancia dolgozik. A kezelésben kiemelkedő jelentőségűek a célzottan ható biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek az injekcióban és infúzióban adott gyógyszerek nemcsak a fájdalmas tüneteket csökkentik minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől.

 

A közösségi festés veszprémi rendezvényén a Csolnoky Ferenc kórház Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumának dolgozói, dr. Drescher Edit, centrumvezető főorvos, dr. Kiss Csaba osztályvezető főorvos, Holler Beatrix, vezető főnővér, Viszt Anikó vezető gyógytornász, valamint dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke mutatta be röviden a betegséget és kezelési lehetőségeit. A közös festésbe bekapcsolódott az ifjú énekesnő, Hien is, aki együtt festette a képeslaprészletet a betegekkel.

Azt hallottam, hogy a reumás betege többsége nő, többek között ezért is álltam szívesen a kezdeményezés mellé, de bármilyen jótákonysági eseményen örömmel részt veszek - mondta el érdeklődésünkre Hien. Úgy véli, ha egy ilyen jellegű betegség egy nő kezén teljesedik ki, többszörösen is nehézségekbe ütközik az élete, hiszen gyakran használja, többek között az otthoni házimunka során, azzal érinti meg a gyermekét.

Hien is kivette részét a festésbőlHien is kivette részét a festésből

- Nem úgy tudja irányítani tetteit, mint az egészségesek. Próbálom beleélni magam ebbe a helyzetbe, s úgy vélem, nagyobb figyelmet igényelnek. A festés is közel áll hozzám, ezért külön öröm, hogy itt lehetek, s közösen alkothatok, kreatívkodhatok a betegekkel, orvosokkal. Természetesen a Guinnes-rekord kihívás is hajt a kezdeményezés során - sorolta Hien, miért is állt szívesen a RAgadj ecsetet! kampány mellé.

A képeslap elején város, ember vagy épület szerepel, kereskedelmi forgalomba is kerül majd, s hátoldalán üdvözlés és bélyeg is helyet kap. Sőt ugyanúgy postára kell adni, mint bármely más üdvözlőkártyát.

A 60 négyzetméteres festmény darabjai október 12-én, az Artritisz Világnapján állnak össze egy egésszé, melyet a Guinness-rekordok bírájának szakmai hitelesítése után postáznak egy olyan városba, ahol példaértékű lehet a magyarországi összefogás.

 

Cseh Zoltán

További cikkek

Már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakóit is beoltották Veszprémben
Már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakóit is beoltották Veszprémben
Jól halad az oltási program, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakói is megkapták a vakcinát. Szerdán a Völgyikút és a Török Ignác úti intézmények lakóit, valamint dolgozóit pár óra alatt beoltották.
A lakatosmester, aki az ízek szerelmese
A lakatosmester, aki az ízek szerelmese
Tűztől tűzig – így is összefoglalhatnánk a veszprémi születésű Martinek Ferenc életútját. Közel ötven esztendeje esztergályosként nyitott be a munka világának kapuján, nem sokkal később lakatosmester lett belőle. Belekóstolt a vendéglátós szakmába is: a sültek íze pedig rabul ejtette; két tűz közé sodorta az élet, ő azonban nem vallott szégyent.
Fokozhatja a gyógyíthatatlan látásromlás esélyét a légszennyezés
Fokozhatja a gyógyíthatatlan látásromlás esélyét a légszennyezés
A légszennyezés növekedése fokozza a visszafordíthatatlan látásromlás kockázatát egy új tanulmány szerint.
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt.
Villámlátogatás a V-Busz ügyfélszolgálatán
Villámlátogatás a V-Busz ügyfélszolgálatán
Félszáz ügyfél naponta, 20 különböző díjtermék és a legváltozatosabb kérdések. Meglátogattuk a január óta új helyen működő V-Busz ügyfélszolgálatot.