2023. június 6.
//
Norbert névnap

Papíron is Radír a tapír neve

2013. szeptember 15. 18:44
Veszprém Zoo, Wikipédia
Önök döntöttek: a Facebookon megrendezett szavazás eredményeképp Radírnak nevezték el a veszprémi állatkertben a közelmúltban született tapírkislányt.

"A Veszprémi Állatkert tapírkölykének sok százan szerettek volna névadó szülei lenni. Számtalan javaslat érkezett telefonon, e-mailen, hogy mi is lenne a legtalálóbb név az állatkert első kis tapírjának. Az ötletekből 5 került kiválasztásra, melyekre az állatkert közösségi oldalán szavazhattak a tapír-rajongók. A Hermina, Tami, Tia, Tamira és Radír név támogatói és ellenzői napokon keresztül lájkoltak, kommenteltek, korteskedtek a kedvenc név mellett illetve ellen. A közösség végül a Radír névre adta le a legtöbb szavazatot, szám szerint 1191-et, így mostantól ezt a nevet fogja viselni a veszprémi csíkos-pöttyös tapírkölyök.

A fotókat az állatkerttől kaptuk. A fotókat az állatkerttől kaptuk.

A hirtelen hűvös, őszi idő beköszönte miatt a kis Radír névadó ünnepségével az állatkertészek megvárják a vénasszonyok nyarát, hiszen a Dél-Amerikában honos állat igen érzékeny a hidegre." - írta közleményében a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.

Tapír? Az mit tud?

A Wikipédia szerint a közönséges tapír vagy más néven dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) a páratlanujjú patások rendjébe (Perissodactyla), azon belül a tapírfélék családjába (Tapiridae) tartozó faj. Tápláléka vízinövényekből, falombból, hajtásokból és gyümölcsökből áll. A napi foglalatosságai közé tartozik a fürdés és dagonyázás is, amely a bőrének védelmét szolgálja, többek között a külső paraziták ellen. 

Fuss, Radír, fuss!Fuss, Radír, fuss!

335-439 nap vemhesség után rendszerint egy kölyke születik, de az ikerszülés sem ritka. A fiatal tapír addig szopik, amíg anyjának csak van teje, még ha már tud kemény táplálékot is fogyasztani néhány hetes korában. A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, amelyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban. A mintázat 6-8 hónapos korukban kezd eltűnni.

vehir.hu

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.