2023. január 31.
//
Marcella névnap

Csekk a tengerben - mi lesz a szemétdíjjal?

2013. szeptember 11. 21:45
Ahogy azt olvasóink is minden bizonnyal tapasztalták, 2013. júliusa óta nem adott ki hulladékgazdálkodás címén befizetendő csekket a VKSZ. Czaun János szerdán elmondta, miért.

Az Észak-balatoni Szilárdhulladék-kezelési Társulás elnöke a királyszentistváni hulladékfeldolgozóban tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: a szolgáltatók törvényi bizonytalanság miatt szüneteltették a csekk-kiadást. Felmerült ugyanis egy értelmezési probléma a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, nevezetesen, hogy a törvényben meghatározott díjcsökkentés alapja a bevezetett, vagy az alkalmazott díj legyen-e? A kétségek tisztázására a társulás az illetékes minisztériumhoz és az Energiahivatalhoz fordult segítségért.

Czaun JánosCzaun János

A tárgyalások során végül az az álláspont érvényesült, mely szerint az alkalmazott díjakból kell kiindulni a rezsicsökkentéskor. Ez azt jelenti - tudtuk meg Czaun Jánostól -, hogy a társulás területén átlagosan 35 százalékos díjcsökkenés valósul meg idén július elsejétől.

Modern technológiákkal dolgozzák fel a hulladékotModern technológiákkal dolgozzák fel a hulladékot

Azt is ki kell mondani ugyanakkor, hogy az így csökkentett díjból befolyó összeg nem elegendő a hulladékfeldolgozó rendszer üzemeltetésére. A kormányzat szerencsére belátta - fogalmazott az elnök -, hogy nem szabad büntetni azokat a polgárokat, akik az átlagnál színvonalasabb, környezetbarátabb rendszert tartanak fenn. Ígéretet kaptak arra, hogy a kieső bevételt kompenzálni fogják, körülbelül 400 millió forintot fél évre.

Czaun János megköszönte a polgároknak, hogy eddig türelmesen viselték a csekkek elmaradását, egyúttal arra kérte őket, hogy a hamarosan kipostázandó szelvényeket a megjelölt határidőn belül szíveskedjenek befizetni. Veszprémben a júliustól decemberig terjedő időszakra vonatkozó csekkeket egy borítékban küldi majd a VKSZ.

A biohulladékot hetven fokos, páradús környezetben érlelikA biohulladékot hetven fokos, páradús környezetben érlelik

Az elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy a királyszentistváni telepen keletkezett tűzkárok helyreállítása a polgároknak egy fillérjébe sem kerül, a felmerült kiadásokat nem építették bele a díjakba. A javításokat és a telep további korszerűsítését részben saját forrásból, részben pályázati támogatásból hajtották végre. A 350 millió forintos kárból 200 milliót a kivitelező vállalt. A bővítésből a tűzbiztonság növelését szolgáló fejlesztések sem maradtak ki.

A tűzeset után komolyabb tűzvédelmi berendezéseket szereltek beA tűzeset után komolyabb tűzvédelmi berendezéseket szereltek be

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.
Párbeszédre van szükség a vállalkozásfejlesztési politikáról
Párbeszédre van szükség a vállalkozásfejlesztési politikáról
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével partnerségben indított konzultációt. A sorozat veszprémi, záró rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások életét manapság elsősorban az infláció, a magas energiaárak és a drága hitelezés nehezíti meg, valamint továbbra is jelen van a munkaerőhiány problémája.
Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor
Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor
Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban, december legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tavaly, ahogy tavalyelőtt is.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
Megfontoltabb vásárlókra, visszafogottabb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok
Megfontoltabb vásárlókra, visszafogottabb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok
Érezhetően megfontoltabbak a vásárlók, keresik az akciókat és az olcsóbb termékeket, így a korábbiaknál visszafogottabb év végi ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok - derül ki az MTI által készített körképből.