2023. június 4.
//
Bulcsú névnap

Mégsem volt szerencsés Ménes

2013. szeptember 6. 14:02
Index
Emlékeznek még a gólyára, akit kémnek néztek Egyiptomban, de végül is szabadon engedték? Nos, azóta egy helyi család levadászta és megette.

Legutóbb akkor írtunk Ménesről, a magyar gólyáról, amikor Egyiptomban rács mögé vágták, mert kémnek nézték. Azóta tisztázódott az ügy, kiderült, hogy csak madárfigyelő GPS volt a hátára szerelve. Szabadon engedték, mi pedig azt hittük, legközelebb tavasszal, Ménes hazatérésekor írhatunk a gólyáról. 

Most azonban az Index megírta: arról tájékoztatták a gólya jelölését végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME), hogy Ménest az egyik helyi család levadászta és megette.

A helyszínen Ménes jelölőgyűrűjét és a még mindig aktív, tehát újra felhasználható jeladóját sikerült a családtól megszerezni. Az egyesület most azon dolgozik, hogy az eszköz mielőbb visszakerüljön Magyarországra.

 A Ménest elfogyasztó núbiai népcsoport egyike a madarakra is vadászó, napi táplálékukat kényszerűségből vadászattal is kiegészítő közösségeknek. Ez a Földközi-tenger térségében jelentős természetvédelmi problémát okoz olyan európai uniós tagállamok esetében is, mint amilyen Olaszország és Málta. A Szahara térségében a madárpusztítás hátterében jelentős részben a szegény lakosság húshoz jutásának igénye áll, melynek kapcsán még nagyobb nehézségekbe ütközik a vonuló madarak védelme.

A fehér gólyák esetében az ilyen veszélyforráshoz az is hozzájárul, hogy a hazai állomány szinte száz százaléka lakott területeken, az ember közvetlen közelében költ, ahol madaraink a hazai védettségnek köszönhetően biztonságban és táplálékbőségben élnek. Különösen a Méneshez hasonlóan rutintalan (idei fiókaként az első vonulását végző) gólyák esetében jellemző, hogy a hazai jó tapasztalataik alapján a vándorlási útvonalon sem kerülik, sőt, keresik az ember közelségét, ahol az évezredes madárvadászati gyakorlattal rendelkező törzsek könnyű prédájává válnak. 

Ménes két, szintén jeladóval felszelt testvére Európát sem tudta elhagyni, mindkét madár halálos áramütésben pusztult el.

vehir.hu

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.