Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúra és tiszta levegő

2013. szeptember 6. 12:48
Szeptember 16-tól az Európai Mobilitási Hét, 21-én és 22-én pedig a Kulturális Örökség Napja programjai zajlanak városunkban - hívta fel a figyelmet Brányi Mária alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Európai Mobilitási Hét

A városházán elhangzott, a városi önkormányzat 2013. szeptember 16–22. között Európai Mobilitási Hetet, a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsítő programsorozatot szervez, melynek jelmondata: „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” Az idei évben a legfőbb hangsúlyt az általános és középiskolás osztályok és diákok kapják, hogy minél több iskoláskorú fiatalt nyerjenek meg az alternatív közlekedési módok használatának céljából. „Közlekedési kígyó” elnevezésű versenyt hirdetnek az osztályok és diákok között, ahol értékes ajándékot kapnak a program legaktívabb résztvevői.

Egész héten át tart a „Tekerj a kedvezményért” programsorozat, ahol a város különböző intézményeibe és vendéglátó egységeiben kaphatnak a kerékpárral érkezők kedvezményeket, valamint ezeken a napokon az autósok térítésmentesen vehetik igénybe - a saját névre szóló forgalmi engedély felmutatásával - a  Balaton Volán Zrt. helyi járatait! Önkéntesek egész héten át ajándékcsomaggal, valamint a Z+D Kft felajánlásából zöldalmával/citrommal jutalmazzák a tudatos és felelősségteljes autóhasználókat a város különböző pontjain. Diákok, akik kerékpárral mennek iskolába, édességcsomagot kapnak.

A veszprémi cégek között versenykiírást hirdetnek, amelynek fődíja a „Környezetbarát munkahely” cím elnyerése egy évre. Ennek feltétele, hogy minél több munkavállalót rávegyenek a környezettudatos munkába járásra.

A programsorozat tetőpontja a szeptember 20-i Autómentes Nap, amely során az Egyetemi Stadion egész napra a környezettudatos életmód helyszínévé válik. A helyszínen délelőtt 10 órától délután 17 óráig rendezvényekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat. Lesz „Okostojás „játszóház, futóverseny, kerékpáros közlekedési pálya, sporteszközök kipróbálása és csere-beréje, valamint biztonsági öv szimulátor is és számos más érdekes program.

Az Európai Mobilitási Hét részletes programja itt olvasható.

 

Kulturális Örökség Napja

Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik meg a Kulturális Örökség Napját. A program célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, az örökségünk folyamatos megőrzésének fontosságára, lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék a város műemlékeit, felfedezzék a hétköznapokon a nagyközönség elől elzárt kulturális kincseket is. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, amelyek a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetőek.

Brányi MáriaBrányi Mária

Veszprém széles programkínálattal vesz részt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban szeptember 21-22-én. A látogatók előtt olyan a hétköznapok során elzárt helyszíneket tekinthetnek meg, mint a Veszprémi Várbörtön, a Benedek-hegyi óvóhely és a régi Kisvasút alagút.

Kiemelt téma a 2013. évi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódva a természetes tavak és folyók védművei, hídjai, a kastélyparkok és közterületek tavaihoz kapcsolódó építmények, a forrásházak, kutak, víztornyok és tározók, a fürdők, a csatornázással kapcsolatos létesítmények bemutatása. Veszprémben ez alapján megtekinthető lesz a Bakonyi-ház, megismertetve azt, hogyan is éltek egy vízvezeték nélküli házban, a Tűztorony, valamint a Villa Romana Baláca, ahol vasárnap szakmai tárlatvezetést hirdetnek, és az egykori római forráshelyek behatárolására túrát szerveznek.

Ezen felül a város intézményei is különféle programokat szerveznek: az Érsekség, a Petőfi Színház, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Laczkó Dezső Múzeum, Művészetek Háza is részt vesz a programban, valamint vezetéssel megtekinthető lesz a Davidikum és a Várfok Kollégium kertje.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43 Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Navracsics Tibor Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európa Unióhoz, miután a népszavazáson a magyarok 84 százaléka döntött a csatlakozás mellett. Az ország történetében jelentős mérföldkő volt 2004. május elseje, amely számos változást és lehetőséget hordozott magában. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól, a csatlakozáskor megfogalmazott elvárásokról és reményekről, valamint a jelenlegi politikai helyzetről, továbbá a közelgő uniós és önkormányzati választásokról kérdeztük dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési minisztert. Az interjú során szó esett Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat fejlődéséről, a jövőbeli tervekről, valamint azokról a kihívásokról, amelyekkel az ország szembesül a mai politikai környezetben. tegnap 21:57 Legyen szivacsváros Veszprém! Legyen szivacsváros Veszprém! Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el. tegnap 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.