2023. június 9.
//
Félix névnap

Elefántot, pingvint, fókát várnak

2013. augusztus 29. 12:11
Több, mint 1 milliárd forintból hajthat végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket a veszprémi állatkert a következő két évben.

A kormány úgy döntött, hogy összesen 1,2 milliárd forinttal támogatja a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark tervezett fejlesztését. Az összeg 65 százaléka uniós forrásból származik, 35 százalékát pedig a költségvetésből különítették el erre a célra. A kormány döntését dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelentette be csütörtökön az állatkertben.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatójaDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatója

A veszprémi politikus emlékeztetett rá, hogy Török László igazgatóságának hat éve alatt az állatkert látványos fejlődésen ment keresztül, ez idő alatt hatszázmillió forintból jött létre a szavanna-kifutó, az Afrika-ház, a Csimpánzvilág és az új főbejárat a Gulya-dombon. Könnyű elképzelni, milyen mértékű változás előtt áll a park most, hogy kétszer ekkora összeg áll rendelkezésre. 

Hogy ez pontosan mire lesz elég, arról Török László igazgató beszélt. A veszprémiek évek óta várnak arra, hogy újra elefánt költözhessen a városba - ez nagy valószínűség szerint már jövőre valóra válhat. A legmodernebb turisztikai és állatkertészeti elvárásoknak is megfelelő elefántparkot hoznak létre, amelyben 1100 m2 fűtött területet építenek ki belső kifutóval és medencével, ehhez 5200 m2 külső kifutó tartozik majd, ami egy kisebb csapat számára is elegendő életteret jelent. 

Az állatkert új madárröptetője 5000 m2 alapterületű lesz, és 16 méteres belmagassággal rendelkezik majd. A területen a látogatók az állatok között járkálhatnak majd a kiépített ösvényeken, soha nem tapasztalt közelségbe kerülhetnek a flamingókkal, pelikánokkal, számos récefajjal. 

A vízivilág látványterveA vízivilág látványterve

Az egyik leglátványosabb újítás a vízivilág lesz, a 320 m2 területű medencénél pingvineket és fókákat láthatnak az állatkert vendégei. Az állatokat a víz szintje alatt üvegfalon keresztül is meg lehet figyelni, a pingvinek számára költőhelyet is kialakítanak. 

Pablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnakPablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnak

Felépítenek egy orrszarvúházat is, hogy az állatkert egyik legnépszerűbb családját télen és rossz időben is fel lehessen keresni - ahogy a fent említett fejlesztések, ez is jelentősen csökkenteni fogja a vadaspark szezonális jellegét, egyre több állatot lesz módunk az év bármely napján látni. 

A tervek már az asztalon vannakA tervek már az asztalon vannak

A Gulya-dombi főbejárathoz egy látványkifutót is kiépítenek, ahol a park területére belépők elsőként a lámákkal és az alpakkákkal találkozhatnak majd. Érdeklődésünkre Török László a projekt ütemezésébe is beavatott minket. A munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek meg, egy-másfél év alatt a teljes fejlesztéssorozat megvalósulhat. Elsőként az elefántház épül fel, majd a fókák és pingvinek bemutatóhelye, az orrszarvúház, a látványkifutó, és utolsó elemként 2015 tavaszán adják át a madárkomplexumot. A látogatóknak természetesen nem kell a fejlesztés végéig várniuk, amint egy bemutatóhely elkészült és az állatok beköltöztek, az a terület azonnal látogatható lesz.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.