Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
15°C

Elefántot, pingvint, fókát várnak

2013. augusztus 29. 12:11
Több, mint 1 milliárd forintból hajthat végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket a veszprémi állatkert a következő két évben.

A kormány úgy döntött, hogy összesen 1,2 milliárd forinttal támogatja a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark tervezett fejlesztését. Az összeg 65 százaléka uniós forrásból származik, 35 százalékát pedig a költségvetésből különítették el erre a célra. A kormány döntését dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelentette be csütörtökön az állatkertben.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatójaDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatója

A veszprémi politikus emlékeztetett rá, hogy Török László igazgatóságának hat éve alatt az állatkert látványos fejlődésen ment keresztül, ez idő alatt hatszázmillió forintból jött létre a szavanna-kifutó, az Afrika-ház, a Csimpánzvilág és az új főbejárat a Gulya-dombon. Könnyű elképzelni, milyen mértékű változás előtt áll a park most, hogy kétszer ekkora összeg áll rendelkezésre. 

Hogy ez pontosan mire lesz elég, arról Török László igazgató beszélt. A veszprémiek évek óta várnak arra, hogy újra elefánt költözhessen a városba - ez nagy valószínűség szerint már jövőre valóra válhat. A legmodernebb turisztikai és állatkertészeti elvárásoknak is megfelelő elefántparkot hoznak létre, amelyben 1100 m2 fűtött területet építenek ki belső kifutóval és medencével, ehhez 5200 m2 külső kifutó tartozik majd, ami egy kisebb csapat számára is elegendő életteret jelent. 

Az állatkert új madárröptetője 5000 m2 alapterületű lesz, és 16 méteres belmagassággal rendelkezik majd. A területen a látogatók az állatok között járkálhatnak majd a kiépített ösvényeken, soha nem tapasztalt közelségbe kerülhetnek a flamingókkal, pelikánokkal, számos récefajjal. 

A vízivilág látványterveA vízivilág látványterve

Az egyik leglátványosabb újítás a vízivilág lesz, a 320 m2 területű medencénél pingvineket és fókákat láthatnak az állatkert vendégei. Az állatokat a víz szintje alatt üvegfalon keresztül is meg lehet figyelni, a pingvinek számára költőhelyet is kialakítanak. 

Pablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnakPablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnak

Felépítenek egy orrszarvúházat is, hogy az állatkert egyik legnépszerűbb családját télen és rossz időben is fel lehessen keresni - ahogy a fent említett fejlesztések, ez is jelentősen csökkenteni fogja a vadaspark szezonális jellegét, egyre több állatot lesz módunk az év bármely napján látni. 

A tervek már az asztalon vannakA tervek már az asztalon vannak

A Gulya-dombi főbejárathoz egy látványkifutót is kiépítenek, ahol a park területére belépők elsőként a lámákkal és az alpakkákkal találkozhatnak majd. Érdeklődésünkre Török László a projekt ütemezésébe is beavatott minket. A munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek meg, egy-másfél év alatt a teljes fejlesztéssorozat megvalósulhat. Elsőként az elefántház épül fel, majd a fókák és pingvinek bemutatóhelye, az orrszarvúház, a látványkifutó, és utolsó elemként 2015 tavaszán adják át a madárkomplexumot. A látogatóknak természetesen nem kell a fejlesztés végéig várniuk, amint egy bemutatóhely elkészült és az állatok beköltöztek, az a terület azonnal látogatható lesz.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.