Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elefántot, pingvint, fókát várnak

2013. augusztus 29. 12:11
Több, mint 1 milliárd forintból hajthat végre soha nem látott mértékű fejlesztéseket a veszprémi állatkert a következő két évben.

A kormány úgy döntött, hogy összesen 1,2 milliárd forinttal támogatja a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark tervezett fejlesztését. Az összeg 65 százaléka uniós forrásból származik, 35 százalékát pedig a költségvetésből különítették el erre a célra. A kormány döntését dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes jelentette be csütörtökön az állatkertben.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatójaDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek számol be az elmúlt évek fejlesztéseiről Török László, az állatkert igazgatója

A veszprémi politikus emlékeztetett rá, hogy Török László igazgatóságának hat éve alatt az állatkert látványos fejlődésen ment keresztül, ez idő alatt hatszázmillió forintból jött létre a szavanna-kifutó, az Afrika-ház, a Csimpánzvilág és az új főbejárat a Gulya-dombon. Könnyű elképzelni, milyen mértékű változás előtt áll a park most, hogy kétszer ekkora összeg áll rendelkezésre. 

Hogy ez pontosan mire lesz elég, arról Török László igazgató beszélt. A veszprémiek évek óta várnak arra, hogy újra elefánt költözhessen a városba - ez nagy valószínűség szerint már jövőre valóra válhat. A legmodernebb turisztikai és állatkertészeti elvárásoknak is megfelelő elefántparkot hoznak létre, amelyben 1100 m2 fűtött területet építenek ki belső kifutóval és medencével, ehhez 5200 m2 külső kifutó tartozik majd, ami egy kisebb csapat számára is elegendő életteret jelent. 

Az állatkert új madárröptetője 5000 m2 alapterületű lesz, és 16 méteres belmagassággal rendelkezik majd. A területen a látogatók az állatok között járkálhatnak majd a kiépített ösvényeken, soha nem tapasztalt közelségbe kerülhetnek a flamingókkal, pelikánokkal, számos récefajjal. 

A vízivilág látványterveA vízivilág látványterve

Az egyik leglátványosabb újítás a vízivilág lesz, a 320 m2 területű medencénél pingvineket és fókákat láthatnak az állatkert vendégei. Az állatokat a víz szintje alatt üvegfalon keresztül is meg lehet figyelni, a pingvinek számára költőhelyet is kialakítanak. 

Pablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnakPablo és családja még nem is sejti, hogy hamarosan új otthont kapnak

Felépítenek egy orrszarvúházat is, hogy az állatkert egyik legnépszerűbb családját télen és rossz időben is fel lehessen keresni - ahogy a fent említett fejlesztések, ez is jelentősen csökkenteni fogja a vadaspark szezonális jellegét, egyre több állatot lesz módunk az év bármely napján látni. 

A tervek már az asztalon vannakA tervek már az asztalon vannak

A Gulya-dombi főbejárathoz egy látványkifutót is kiépítenek, ahol a park területére belépők elsőként a lámákkal és az alpakkákkal találkozhatnak majd. Érdeklődésünkre Török László a projekt ütemezésébe is beavatott minket. A munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek meg, egy-másfél év alatt a teljes fejlesztéssorozat megvalósulhat. Elsőként az elefántház épül fel, majd a fókák és pingvinek bemutatóhelye, az orrszarvúház, a látványkifutó, és utolsó elemként 2015 tavaszán adják át a madárkomplexumot. A látogatóknak természetesen nem kell a fejlesztés végéig várniuk, amint egy bemutatóhely elkészült és az állatok beköltöztek, az a terület azonnal látogatható lesz.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.