Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ostromoljon várat!

2013. augusztus 25. 13:25
Újabb kiváló extrémsport-attrakcióval bővült a Bakony kínálata: vasalt mászópályát adtak át Cseszneken.

A rendszerváltás után a Bakony sokáig nem tudott mit kezdeni a turistákkal, átutazótérség volt, amit a Balaton felé tartó turisták út közben megnéztek, ha már erre jártak. Az elmúlt években azonban a helyi vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok, úgy tűnik, elkezdték felfedezni a Bakonyban rejlő lehetőségeket, például azt, hogy a hegység kiváló terepe a sportoknak. Az eplényi síaréna, ami ilyenkor nyáron a bringásokat várja tárt karokkal, volt az első fecske, és szerencsére lelki szemeink előtt már kirajzolódik a tendencia, látjuk, hogy Eplény követőkre talál. 

Szombaton Csesznek csatlakozott a sorba. Az északkelet-bakonyi település eddig is rendelkezett klasszikus turista-attrakcióval, most ehhez egy extrémsport-pályát is hozzátettek, amikor a hétvégén hivatalosan felavatták az első magyarországi vasalt utat (via ferrata, klettersteig) a Kőmosó-szurdokban. A Csesznek és Környéke Egyesület 2012-ben 6 millió forintot nyert a Leader pályázaton a vasalt mászó út megépítésére – ismertette Borda Erzsébet, az egyesület elnöke.  

Kovács Tamás ötletgazda, projektvezető elmondta: az alpesi vidékeken már régóta népszerű via ferrata olyan vasalt hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást, így azt nem csak képzett sziklamászók használhatják. Mindezekhez azonban – az útvonalak nehézségi fokától függően – biztonságot nyújtó felszerelésre, beülőre, sisakra, rögzítő karabinerekre is szükség van. A kezdő mászók ne induljanak útnak tapasztalt túravezető segítsége, és megfelelő felszerelés nélkül – hangsúlyozta Kovács Tamás.

A cseszneki vár alatti vasalt utak tervezésében és kialakításában az ötletgazdán kívül részt vett Kovács Attila, Pál Vince, mindannyian ismert sziklamászók és Portik László kovácsmester. A Kőmosó-szurdokban épült három, egyenként 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt út, a Tálos Zoltán emlékút, az Ostromlók útja és a Várpanoráma út az idén nyárra készült el. Az átadó ünnepségen Babcsán Gábor extrém hegymászó, oktató és szakíró tartott bemutató mászást, majd a megjelent vendégek, így a cseszneki fiatalok is kipróbálhatták a bakonyi vasalt utakat. A pályabejárásról az Index készített kiváló videót.

Függetlenül attól, hogy ki mennyire nyitott a sziklamászásra, a Bakonyban kirajzolódó sportturizmus fejlődését mindannyian lelkesen figyeljük. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.