2023. június 10.
//
Margit névnap

Pierrot három felvonásban

2013. augusztus 13. 8:31
Zenész, producer, író, játékfejlesztő. Magát úgy definiálja, mint „multimédia művész”. Négy év után ismét visszatért a közönsége elé Pierrot, a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz napokon mutatkozott be először új formációjával. Ma már nem állna zenésznek.

– 1986-tól vagy a zenei pályán, de sok más területen is kipróbáltad magad, miközben időről időre szinte teljesen eltűntél a közönség elől.

– Az eddigi karrierem három felvonásra osztható. Az első 1986-ban vette kezdetét, és ez az időszak természetesen lényegében az útkereséssel – és persze az arcfestéssel - telt. Viszont büszkeséggel tölt el, hogy a mai napig vállalhatónak tartom az ekkor született dalok gondolatiságát. 1995-ben gördült le először a függöny: lemostam a sminket és néhány évre visszavonultam.

PierrotPierrot

– Később egy teljesen más területen mutatkoztál be.

– A második felvonásban egy sokkal rapszodikusabb, zeneileg kevésbé céltudatos időszak jött el az életemben. Azt is mondhatnám, kirajzolódott, hogy számomra nem csak a zene létezik, sok más területen is megtalálom az önkifejezés módját. A játékfejlesztést, vagy éppen a regényírást éppen ezért nem is nevezhetjük valódi kényszerpályának. 

– Most a zene újra előtérbe került.

– Az új korszak gyakorlatilag Veszprémben vette kezdetét, itt léptünk fel először az új formációval. Ez a felvonás végképp a zenei hobbistáé. Persze nem tudom megtagadni, hogy zenész vagyok és élvezem a színpadot. De nem csak erről van szó. Rengetegszer kígyót, békát kiáltottam mindenre, ami manapság a zeneiparban történik – és a véleményemmel most is egyetértek –, ezzel együtt úgy érzem, nem igazságos, hogy csak beszélek és kritizálok, miközben nem teszek semmit. Létezik, nagyjából velem egykorú az a közönség, amely kíváncsi még az olyan típusú dalokra, amikben még van üzenet, lélek. Nekik szükségük van rám és a hozzám hasonlókra – függetlenül minden markáns zeneipari trendtől. Főként miattuk szólt a gong harmadszorra is.

Pierrot zenekarával a Rozé, Rizlin, Jazz napokonPierrot zenekarával a Rozé, Rizlin, Jazz napokon

– Mennyire nyúlsz vissza a múlthoz?

– Természetesen támaszkodom a múltamra, bolond lennék egy ilyen nagy repoertoárt nem felhasználni, még ha vannak új dalok is. A közönség nagy része végülis elsősorban nosztalgiázni jön el a koncertemre, és nem akarok csalódást okozni. Másrészt mint mondtam, nem esik nehezemre vállalni a régi dalokat, és emellett kihívásnak érzem ezeket új ruhába öltöztetni, olyanba, ami az épp aktuális zenekarnak – és persze a dalnak is – jól áll.

– Hogyan ítéled meg a hazai zenei piac alakulását? Lemezkiadóként és zenei producerként te is tevékeny részese voltál korábban.

– Megjártam a popzenei piac majd’ minden bugyrát, és rengeteg tapasztalatot szereztem. Óriási a változás. Talán elég, ha annyit mondok, a pályám elején rengeteget küzdöttem a szüleimmel, hogy megértessem velük, ez egy tisztességes pálya, itt lehet tisztes karriert építeni, meg lehet belőle élni. A sikereim később bebizonyították, hogy igazam volt. Azonban ma, a szintén zenész nagyfiamnak azt mondom, eszébe ne jusson komolyabban foglalkozni ezzel a pályával. Ma már nem ad megélhetést, nem is egy megbecsült szakma, a karrier pedig inkább lutri, és a siker is sokszor értéktelen. Ez egy haldokló, vagy talán már nem is élő popzenei ipar, ahol nem sokra megy a zenész az olyasfajta tiszta ambíciókkal, mint amilyenekkel én is indultam. Egy biztos: ma már nem állnék zenésznek.

– Igén széles a repertoárod: zeneszerző, szövegíró, előadó, producer, játékfejlesztő vagy, de közben még könyveket is írsz, illusztrációkat készítesz és interaktív filmet forgatsz.

– Valóban. Amolyan „multimédia művésznek” tartom magam, ami nem azt jelenti, hogy mindenhez egyformán értek, De mivel mindig is szenvedélyesen szerettem a komplex alkotásokat, úgy éreztem, muszáj egyszerre több dologgal foglalkoznom, és mivel ezt lelkiismeretesen tettem, idővel egyre közelebb kerültem ezekhez a látszólag eltérő, mégis az alkotásaim révén összefüggéseket mutató területekhez. Aztán egyikben-másikban – kellő óvatossággal – kipróbáltam magam.

"Ma már nem állnék zenésznek.""Ma már nem állnék zenésznek."

– A zeneiparon kívüli is a művészneved használod?

– Igen, egyelőre mindenhol. Ugyan egyetlen arcom van, mégis azt a felét, amelyet a közönség felé fordítok, már egyszer Pierrot-nak neveztem. A másik fél marad a „polgári oldalon”, a polgári nevemmel (Marosi Z. Tamás) illetve.

– Mi történt veled az elmúlt három évben, amíg nem voltál a szem előtt?

– Megnősültem, született egy újabb gyermekem, több időt töltöttem a „polgári oldalon”, a családommal. Emellett a játékfejlesztés több olyan részét is kipróbáltam, amit eddig nem, így például turisztikai játékok is felkerültek a palettára. De az elmúlt időszakban táblás játékokat is készítettem, könyveket írtam, zenés gyerekdarabhoz komponáltam, vagyis azért nem tétlenkedtem, és megintcsak néhány új dologba fogtam bele. 

– Mit jelent számodra Veszprém?

– Korábban rendszeresen játszottunk az Oliva étteremben. Minden túlzás nélkül mondom, ilyen hangulatú kis szabadtéri koncertjeink nem voltak máshol, remek atmoszférája van a helynek. Legutoljára 2011-ben jártam itt „hivatalosan”: a Könyvhét alkalmából dedikáltam közösen – a nem mellesleg veszprémi születésű – Szélesi Sándorral a Jumurdzsák Gyűrűje című regényünket. De a turisztikai témájú játékprojektem is felkeltette a helyiek érdeklődését, talán ezek a tárgyalások is nemsokára folytatódnak. 

 

Cseh Zoltán

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.