2023. február 1.
//
Ignác névnap

Hét eleji hírek a pénzpiacokról

2013. augusztus 12. 11:15
A Svájci Nemzeti Bank monetáris politikájában jelenleg elsőrendű fontosságú az 1.20-as árfolyamkorlát az euróval szemben.

“Ha a jegybank egyszer megemeli irányadó kamatát, akkor többé nem lehet szó árfolyamkorlátról. A mostani kamatszint nincs kőbe vésve, valamikor egészen biztosan emelkedni fog az alapkamat” – mondta Jean-Pierre Danthine svájci jegybank alelnöke.

Előzetes adatok alapján a japán gazdaság 0,6 százalékkal növekedett a második negyedévben az előző negyedévhez képest az elemzők által várt 0,9% helyett. Év/év alapon 2,6%-os volt a bővülés a 3,6%-os várakozásokkal szemben.

A Bundesbank szerint Görögország legkésőbb a jövő év elején újabb mentőcsomagra szorulhat. Görögország 2011 óta 240 milliárd euró mentőhitelt kapott. Az ország államadóssága 304 milliárd euró volt 2012 végén, ami a GDP 156,9%-a.

A Royal Bank of Scotland elemzése szerint az európai bankoknak 3200 milliárd euro értékű eszköz leépítést kell végrehajtaniuk 2018-ig , hogy megfeleljenek a Basel III követelményeknek. A szektornak legalábbb 100 milliárd euró friss tőke bevonására is szüksége lesz. A leginkább tőkeéhes bankok között szerepel a Deutsche Bank, a Crédit Agricole és a Barclays.

Lámpi Ferenc
Buda–Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

További cikkek

A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A személyes kapcsolatot nem lehet online megvásárolni
A folyamatosan változó világ napról napra új kihívások elé állítja az idén húszéves Molnár Fotó csapatát. Molnár Adrien, az üzlet tulajdonosa szerint sikerük titka a személyes kapcsolat, amit még mindig igényelnek az ügyfeleik. A cég történetéről, a technológiai trendekről és az emberi kapcsolódásról beszélgettünk.
Párbeszédre van szükség a vállalkozásfejlesztési politikáról
Párbeszédre van szükség a vállalkozásfejlesztési politikáról
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével partnerségben indított konzultációt. A sorozat veszprémi, záró rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások életét manapság elsősorban az infláció, a magas energiaárak és a drága hitelezés nehezíti meg, valamint továbbra is jelen van a munkaerőhiány problémája.
Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor
Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor
Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban, december legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tavaly, ahogy tavalyelőtt is.
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
Megfontoltabb vásárlókra, visszafogottabb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok
Megfontoltabb vásárlókra, visszafogottabb ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok
Érezhetően megfontoltabbak a vásárlók, keresik az akciókat és az olcsóbb termékeket, így a korábbiaknál visszafogottabb év végi ünnepi szezonra számítanak az áruházláncok - derül ki az MTI által készített körképből.