2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Július végétől megszűnik az analóg sugárzás

2013. július 5. 21:18
A digitális átállás július 31-én zárul le Veszprém megyében – tudhattuk meg a pénteki sajtótájékoztatón a városházán.

Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója elmondta, a digitális átállás országosan két ütemben zajlik. Veszprém megyében az első ütemben, azaz július 31-én szűnik meg az analóg sugárzás.

A digitális sugárzás előnyei, hogy 3 helyett 7 csatorna fogható majd ingyenesen, valamint három rádióadó. A kép és hangminőség jelentősen jobb lesz, emellett igénybe vehetők majd olyan szolgáltatások, mint például a gyerekzár, a változtatható nyelv, vagy az elektronikus műsorújság. A kommunikációs igazgató figyelmeztetett, azokat érinti a digitális átállás, akiknek jelenleg a televíziójukon csak a három ingyenes analóg adó jön be, vagyis nem valamelyik kábelszolgáltatón keresztül tévéznek.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese közölte, az érintett állampolgárok csak akkor tudnak július 31 után is tévézni, ha a készülékük képes a digitális sugárzás fogadására, vagy beszereznek egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot. Hozzátette, a vételi viszonyok miatt lehetséges, hogy szükség lesz egy új antenna beszerzésére is. Aki ezt az utat választja, az a set-top-box megvásárlása után továbbra is ingyenesen veheti igénybe a műsorszolgáltatást. Új készüléket senkinek sem kell vásárolnia, de ha valaki mégis egy televízió vételén gondolkodik, annak érdemes olyat választania, amibe be van építve a jelátalakító.

Karl Károly, a hatóság hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője elmondta, az NMHH ingyenesen szereli be a digitális vételi eszközöket az arra igényt tartó rászorulóknak. A megyében 2585, míg Veszprém városában 131 háztartás igényelte ezt a szolgáltatást.

Porga Gyula polgármester méltatta az NMHH és a város együttműködését. A magyar televíziózás mérföldkőhöz érkezett, amihez elengedhetetlen volt a partnerség a hatóság és az önkormányzat között. Az átállás következtében egy viszonylag alacsony kezdeti befektetés után több csatornát foghatnak majd az állampolgárok, ráadásul jobb minőségben. A polgármester elmondta, aki most szembesült a digitális átállással, még annak is van három hete, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

Horák János

További cikkek

Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
Samiha Ayoub egyiptomi színésznő üzent a színház világnapján
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Zirci lelkészt választottak a Magyar Pünkösdi Egyház elnökének
Megújult a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése. Az egyház közgyűlése a hétvégén megválasztotta az új elnökséget, ezzel megalakulhat az új összetételű egyháztanács is, miután az elmúlt hetekben a négy egyházkerületben már döntöttek a régiók új vezetőiről. Az egyház elnökének Földesi Tamás zirci lelkipásztort, az egyház Stratégiai Tanácsadó Testületének vezetőjét választották meg.
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért
Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.