2021. április 13.
//
Ida névnap

Emberségért díjazták az orvost

2013. július 5. 13:22
A Semmelweis-napon átadták a város legrangosabb egészségügyi elismerését, a Perlaky-díjat, amit dr. Schiszler Lajos vehetett át.

A díjat Porga Gyula polgármester adta át, aki elmondta, hogy az orvos családtagnak számít, hozzátartozik mindennapjainkhoz. Az orvos és a beteg között különös bizalmi viszony áll fenn, amit nagyon kevés más szakma képes elérni. A díj adományozása ezért is nehéz döntés minden évben, hiszen “családtagok között” kell győztest hirdetni. A veszprémi háziorvosok mindegyike megérdemli, hogy néha meleg kézfogással köszönjük meg azt a figyelmet és szakmai odaadást, amit irántunk tanúsítanak.

A díjazott különlegessége, hogy olyan tudással rendelkezik, amit nem lehet egyetemen megtanulni: ez az emberség. Ezt elismeri a helyi közösség. A háziorvosoaink azért dolgoznak értünk erő felett, mert hivatásnak tekintik munkájukat. A gyógyítás nemcsak egy szakma, az az emberség gyakorlása is.

Dr. Schiszler Lajos 1939. december 13-án Babocsán született. Itt végezte az általános iskolát, majd a csurgói Csokonay Vitéz Mihály Gimnáziumban tanult tovább. 1958-tól 1964-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt, ‘64-ben dokori diplomát szerzett, majd a Veszprém megyei kórház belgyógyászatán helyezkedett el. 1970-ben alorvosi, rá két évre adjuktusi kinevezést kapott. Fertőző betegségekből újabb szakképesítést szerzett. 1978-tól csoportvezető, belgyógyász főorvos. 1983-ban a Haza szolgálatáért érdemérem ezüst fokozatát kapta. 1984-től két évet Angliában dolgozott üzemorvosként. Sportorvosként is tevékenykedett. 1988-ban Kiváló munkááért kitüntetésben részesült. 1993-ban a 15. felnőtt háziorvosi körzet háziorvosa lett, ahol kilenc éven át dolgozott.

Söge