Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Viseljük szívünkön egészségünket!

2013. július 2. 21:21
A szív betegségeiről, gyógyításáról, egészségének megőrzéséről tartott előadást dr. Faluközy József osztályvezető főorvos és kardiológus, valamint Mezei Tünde természetgyógyász kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban.

Inkább háromszor feleslegesen, mint egyszer túl későn

A szív és a keringési rendszer maga a csoda – kezdte előadását a kardiológus. Elmondta, egy ember teljes érhálózatával kétszer körbe lehet érni az egyenlítőt, a mellkasunkban dobogó pumpa pedig három nap alatt képes lenne megtölteni egy egész úszómedencét.

A főorvos ezután ismertette a szív és a keringési rendszer felépítését, működését, majd rátért a betegségeire. A szívünk dobogását a szinuszcsomó szabályozza, aminek az elhasználódása esetén pacemakert kell beültetni. A billentyűk elromlása hosszú távon túlterheli a szívet, így az csődöt mondhat. Eddig ennek a gyógyításához egy súlyos és nehéz műtétet kellett elvégezni, manapság ez a probléma már katéterrel megoldható. Ez főleg azoknál a betegeknél fontos, akiknél komoly kockázatot jelentene egy nagyobb operáció.

A szívet ellátó koszorúerek megbetegedései is súlyos következményekkel járhatnak – jelentette ki az orvos. A lerakódó zsír jelentősen le tudja szűkíteni ezeket az ereket, minek a következményében eltömődhetnek, megfosztva egyik legfontosabb szervünket a vérellátástól. Ha ez megtörténik, akkor beszélhetünk infarktusról. Ilyenkor nagyjából három óra van kinyitni ezeket az ereket, hogy súlyosabb károsodások nélkül helyreálljon a szív vérellátása. Ma Magyarországon bárki elérheti két órán belül a segítséget ilyen esetekben; ha valaki érzékeli magán az infarktus tüneteit, haladéktalanul keressen segítséget! Inkább menjen el valaki háromszor az orvoshoz feleslegesen, mint egyszer túl későn – hangsúlyozta dr. Faluközy József.

Fontos a szeretet mások és magunk felé

Mezei Tünde természetgyógyász, a Padma ház vezetője a prevenció jelentőségéről beszélt előadásában. Kiemelte: az alternatív gyógymódok csak a hagyományos orvoslással együtt alkalmazhatók. Ha egy természetgyógyász ennek az ellentétét állítja, akkor őt faképnél kell hagyni!

Az előadó felhívta a figyelmet a stressz káros hatásaira. A tartós stresszhelyzet felboríthatja az emésztésünket, ennek hatására testünk nem lesz képes felszívni rendesen a tápanyagokat. Így szervezetünk legyengül és hajlamosabbak leszünk a betegségekre.

Ha egy kezelés hatására nem érezzük jobban magunkat, de a vizsgálatok nem mutatnak rendellenességeket, nagy a valószínűsége annak, hogy a problémánk lelki eredetű. Ilyenkor érdemes az alternatív gyógymódok felé kacsingatni, törődni magunkkal, ezzel javítani a közérzetünkön.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyos szívproblémával küzdő emberekben megjelenik a halálfélelem. Ezeknek a személyeknek szükségük van a lelki gondozásra. A férfiak hajlamosak ilyenkor keménynek feltüntetni magukat, és megpróbálják ezeket az érzéseket a szőnyeg alá söpörni, ezzel a hozzáállással azonban rengeteget ártanak maguknak.

Az előadó beszélt arról is, hogy mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Felhívta a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, elég csak annyi hogy mértékletesen és változatosan étkezünk. Például ha valaki szereti a telített zsírsavakat tartalmazó disznóhúst, annak érdemes mellé salátát, vagy esszenciális olajokat tartalmazó ételeket fogyasztania. Törekednünk kell továbbá arra, hogy amit megeszünk, az tiszta forrásból származzon, és legyen megfelelő minőségű. A táplálékkiegészítőkből is csak természeteset szedjünk – emelte ki Mezei Tünde.

A természetgyógyász a mozgás fontosságát is hangsúlyozta. Nem kell maratont futni, de már a reggeli nyújtózkodással és 10-15 percnyi mozgással rengeteget tehetünk az egészségünkért.

A betegségek megelőzésében hatalmas szerepe van még a szeretetnek és a nevetésnek. Felesleges olyan dolgokon rágódnunk, amiket nem tudunk megváltoztatni. Emellett meg kell tanulnunk szeretettel fordulni mások, és önmagunk felé – zárta előadását Mezei Tünde.

Horák János
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.