2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Mi köze a Haza és Haladásnak a Hajdú-Béthez?

A Fidesz választ vár Bajnai Gordontól arra a kérdésre, hogy a mögötte álló Haza és Haladás alapítvány valóban a Hajdú-Bét Rt. egykori elnökének tulajdonában álló irodát bérli-e Óbudán – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter.

A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott, felmerül a kérdés, hogy mire gondolhatnak a hír hallatán azok a gazdák és családi vállalkozók Hajdú-Bihar megyében, akiket kisemmiztek a Hajdú-Bét időszakában. Hozzátette: szomorú, de ebben az időszakban számos öngyilkosság is bekövetkezett.  A szóvivő ismert ténynek nevezte, hogy a Hajdú-Bét pénze eltűnt. Megjegyezte azt is, hogy egyes hírek szerint a cég vagyonának egy része „ciprusi bankszámlákon landolt”, de azt „senki sem gondolta volna”, hogy abból business centerek és irodák építésére is jutott.

Hoppál Péter végül három kérdést tett fel Bajnai Gordonnak. Ezek alapján a Fidesz azt szeretné megtudni, hogy a Haza és Haladás olyan ingatlanban bérel-e irodát, amelynek a tulajdonosa, Nagy György a Hajdú-Bét volt elnöke. Választ várnak arra is, hogy Bajnai Gordon és Nagy György között ma is van-e üzleti kapcsolat. Végül azt tudakolta, hogy az egykori betétesek pénze ott van-e „abban a business centerben, amelyet most Bajnai Gordon használ”.

Erre a Haza és Haladás Egyesület sajtóosztálya azzal reagált, hogy szerintük "Hoppál Péter új szóvivőként a régi hazugságokat ismételgeti: részigazságokat állít be igazságként, csúsztat, manipulál, tavaszi agymosást tart". Az egyesület közleményében leszögezi: az igazság az, hogy Bajnai Gordon a Wallis vezetőjeként közvetlenül nem vett részt a Hajdú-Bét irányításában, üzletpolitikájának alakításában, soha nem volt a Hajdú-Bét vezetője vagy igazgatósági tagja, így sem közvetve, sem közvetlenül nem felelős emberek haláláért. Mint írják, a Hajdú-Bét csődje annak idején valóban okozott emberi, családi válságot, de ezt válságot a Wallis nem előidézte, hanem kezelni igyekezett.