Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Az ország legnagyobb Afrika kifutója épül Veszprémben

2013. március 20. 13:56
Nagyszabású infrastruktúrális fejlesztések zajlanak a veszprémi állatkertben. Az idei szezonban már 30 hektáron várják a látogatókat. Az ország legnagyobb szavanna kifutója is nálunk kap helyet.

Új látogatói utak is készülnek a kivitelezés részeként, ennek köszönhetően az állatkert két külön álló területe között a látogatók szabadon közlekedhetnek a jövőben - hangzott el a projektet bemutató sajtótájékoztatón az új Gulya-dombi bejárat előtt, szerdán.

Török László és Brányi Mária ismerteti az állatkerti fejlesztéseket

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, a város számára fontos az állatkert fejlődése, hiszen a Veszprémbe látogató turisták többsége ezért jön hozzánk, évente több mint 250 ezren látogatják a létesítményt. Hozzátette, méltán lehetünk büszkék az itt folyó munkára, elég ha csak a Csimpánzvilágra, vagy az Afrika kifutóra gondolunk.

Épül az állatkert új bejárata a Gulya-dombon

2013 az infrastruktúrális fejlesztések éve az állatkertben - hangoztatta Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója. Elmondta, az elmúlt évek látógatói létszámnövekedése egyértelművé tette számukra, hogy kinőtték a Fejes-völgyi parkolót, új helyszín után kellett nézniük, ezért épült meg tavaly a 8-as út és a Gulya-domb közötti bekötőút, a nyári nagy forgalmat lebonyolító bejárat is itt készül el, így kényelmesebb, kulturáltabb keretek között, szinte korlátlan pakolási lehetőséggel tudják fogadni a látogatókat. Török László kiemelte, a jövőben egy gyalogos átjáró segítségével közlekedhetnek a vendégek az állatkert két területe között.

Közel a duplájára nő az Afrika kifutó területe. Jobbra az új kilátó.

Mindezzel együtt bővül az Afrika kifutó területe, 1,5 hektáron lehet majd megcsodálni a zsiráfokat, orrszarvúkat, zebrákat, s a tervek szerint struccok is érkeznek a nyár előtt. Újdonságként a látogatók szinte testközelből figyelhetik meg az afrikai állatok életét egy, a kifutó közepén felállított kilátónak köszönhetően.

A beruházás teljes összege mintegy 149 millió forint, a műszaki átadást április közepére tervezik, a látogatók májustól csodálhatják meg a végeredményt. Az önkormányzat idei költségvetésében 60 millió forint támogatást különített el az állatkert működésére.

Cseh Zoltán
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.