2022. május 24.
//
Eszter névnap

Kiállítás az állatkert 50 évéről

2008. április 18. 17:40
Kiállítás nyílt 50 év fotóiból, relikviáiból a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Megnyitó beszédében Debreczenyi János hangoztatta, ez az állatkert a miénk, veszprémieké, azoké is, akik 50 évvel ezelőtt, szinte a semmiből, maradék építőanyagokból, a saját kezükkel építették fel.
Kedves és szomorú történetekkel nosztalgiáztak a résztvevők a mai megnyitón, hiszen mint Debreczenyi János is mondta, az állatkertnek voltak fényes és nehéz időszakai egyaránt. Ötven évvel ezelőtt Kasza László kereste fel az akkori pártvezetést, támogassák, hogy Veszprémnek vadasparkja lehessen. Sokan élnek még ma is, akik akkor hordták a téglákat, építették a ketreceket és a kifutókat. Több kritika érte állatkertünket az elmúlt évtizedek során, részben azért, hogy hulladékból, maradék anyagokból építették, ahogy azért is, mert sokan úgy vélték, nincs kialakult arculata, mely meghatározná, milyen állatokat mutassanak be: a Bakony állatait, a hazánkban élő fajokat, vagy Európa és a világ állatait?A polgármester elmondta, hogy rengeteg fejlesztés történt Veszprém egyik legnagyobb turisztikai kincsében, az állatkertben. A fejlesztéseket pedig mindig profi építészmérnökök tervezték, úgy, hogy azért anyagi javakat sem vártak. Debreczenyi kijelntette, hogy méltán lehetünk büszkék a vadasparkunkra, mely nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Itt a sziklák eredeti sziklák, az erdei környezet természeti adottságunk. Ötven év emlékeinek felidézése során a polgármester kedves anekdotákat mesélt, többek közt az első majomról, melyet Kasza László egy motorral hozott el Csehszlovákiából, Böbéről és persze a medvepárról, Döméről és Katáról, valamint a szelíd vaddisznóról, aki idomárjával együtt járt sörözni, mivel a habzó italt nagyon szerette.1991-től 2007-ig, tizenhat éven át Sigmond István igazgatta az állatkertet. Ott töltötte napjai nagy részét, mert mindent látni, felügyelni akart. Áldozatkész munkájának köszönhető, hogy az állatkert nagyrészben megújulhatott és megőrizte régi hírnevét. December 31-ével Sigmond István nyugdíjba vonult. Azóta Török László fiatalos lendülettel, rengeg új elképzeléssel viszi tovább a fél évszázados munkát.A kiállítási tárgyakat a látogatók vitték el az állatkertbe, mivel a vadaspark két hónappal ezelőtt mindenkit arra kért, adják kölcsön egy tárlat erejéig a náluk fellelhető relikviákat, legkedvesebb emlékeiket, fotóikat, emléktárgyaikat. A kiállítást gazdagítják a rajzversenyen díjazott alkotások, valamint azok a tablók, amelyek végigkísérik az elmúlt 50 évet.Már a szombati sportnapra készül mindenki a vadasparkban. Délelőtt 10 órától a Jutasi úti Barátság parkból 4 kilométeren keresztül futhatunk az állatkertért, majd színes programokkal, koncertekkel, éjszakába nyúló utcabálllal ünneplik a születésnapot.

Füssy Angéla

További cikkek

A falu születésnapja
A falu születésnapja
Úrkút alapításának 241. évfordulóját ünnepelték vasárnap a településen.
Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.