Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás az állatkert 50 évéről

2008. április 18. 17:40
Kiállítás nyílt 50 év fotóiból, relikviáiból a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban. Megnyitó beszédében Debreczenyi János hangoztatta, ez az állatkert a miénk, veszprémieké, azoké is, akik 50 évvel ezelőtt, szinte a semmiből, maradék építőanyagokból, a saját kezükkel építették fel.
Kedves és szomorú történetekkel nosztalgiáztak a résztvevők a mai megnyitón, hiszen mint Debreczenyi János is mondta, az állatkertnek voltak fényes és nehéz időszakai egyaránt. Ötven évvel ezelőtt Kasza László kereste fel az akkori pártvezetést, támogassák, hogy Veszprémnek vadasparkja lehessen. Sokan élnek még ma is, akik akkor hordták a téglákat, építették a ketreceket és a kifutókat. Több kritika érte állatkertünket az elmúlt évtizedek során, részben azért, hogy hulladékból, maradék anyagokból építették, ahogy azért is, mert sokan úgy vélték, nincs kialakult arculata, mely meghatározná, milyen állatokat mutassanak be: a Bakony állatait, a hazánkban élő fajokat, vagy Európa és a világ állatait?



A polgármester elmondta, hogy rengeteg fejlesztés történt Veszprém egyik legnagyobb turisztikai kincsében, az állatkertben. A fejlesztéseket pedig mindig profi építészmérnökök tervezték, úgy, hogy azért anyagi javakat sem vártak. Debreczenyi kijelntette, hogy méltán lehetünk büszkék a vadasparkunkra, mely nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülálló. Itt a sziklák eredeti sziklák, az erdei környezet természeti adottságunk. Ötven év emlékeinek felidézése során a polgármester kedves anekdotákat mesélt, többek közt az első majomról, melyet Kasza László egy motorral hozott el Csehszlovákiából, Böbéről és persze a medvepárról, Döméről és Katáról, valamint a szelíd vaddisznóról, aki idomárjával együtt járt sörözni, mivel a habzó italt nagyon szerette.



1991-től 2007-ig, tizenhat éven át Sigmond István igazgatta az állatkertet. Ott töltötte napjai nagy részét, mert mindent látni, felügyelni akart. Áldozatkész munkájának köszönhető, hogy az állatkert nagyrészben megújulhatott és megőrizte régi hírnevét. December 31-ével Sigmond István nyugdíjba vonult. Azóta Török László fiatalos lendülettel, rengeg új elképzeléssel viszi tovább a fél évszázados munkát.



A kiállítási tárgyakat a látogatók vitték el az állatkertbe, mivel a vadaspark két hónappal ezelőtt mindenkit arra kért, adják kölcsön egy tárlat erejéig a náluk fellelhető relikviákat, legkedvesebb emlékeiket, fotóikat, emléktárgyaikat. A kiállítást gazdagítják a rajzversenyen díjazott alkotások, valamint azok a tablók, amelyek végigkísérik az elmúlt 50 évet.



Már a szombati sportnapra készül mindenki a vadasparkban. Délelőtt 10 órától a Jutasi úti Barátság parkból 4 kilométeren keresztül futhatunk az állatkertért, majd színes programokkal, koncertekkel, éjszakába nyúló utcabálllal ünneplik a születésnapot.
Füssy Angéla
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.