2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Navracsics: Gyurcsány politikailag megtámadta az alkotmánybírákat

2008. április 18. 11:55
MNO-MTI
„A Magyar Köztársaság miniszterelnöke politikai támadást intéz az alkotmánybírák ellen egy döntésük miatt. Pikáns, valóban...” – írta Navracsics Tibor blogbejegyzésében annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc egy csütörtöki interjújából kiderült, azért nem lehet újraválasztani Bihari Mihályt és Kukorelli Istvánt, mert mindketten elfogadták a március 9-i népszavazást jóváhagyó határozatot.

Navracsics Tibor szerint a miniszterelnök politikai támadást intézett az alkotmánybírák ellen; mint kiderült, Gyurcsány Ferenc szerint azért nem lehet újraválasztani Bihari Mihályt és Kukorelli Istvánt, mert mindketten elfogadták a március 9-i népszavazást jóváhagyó határozatot – a Fidesz frakcióvezetője erről pénteki blogbejegyzésében írt.

Gyurcsány Ferencet csütörtökön a Klubrádiónak adott interjújában arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy éppen a Fidesz javasolja Kukorelli István és Bihari Mihály alkotmánybírók újraválasztását, akiket korábban az MSZP jelölt a taláros testületbe, viszont mindketten elfogadták a március 9-i népszavazást jóváhagyó határozatot. A miniszterelnök úgy válaszolt: ez „legalábbis pikáns”.

Navracsics Tibor erre reagálva pénteki blogbejegyzésében azt írta: „Itt van tehát a kutya elásva. Bihari Mihály és Kukorelli István fő bűne ezek szerint, hogy nem Gyurcsány Ferenc ízlése és politikai érdekei szerint döntöttek. Meg kell bosszulni, nem lehet őket újraválasztani”. A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc véleménye akkor is a politikai műveltség hiányáról árulkodik, és felháborító, ha csak pártelnökként értékeli megszólalását, „egyelőre” azonban még a Magyar Köztársaság miniszterelnöke is, így véleménye súlyosabban esik a latba. „A Magyar Köztársaság miniszterelnöke politikai támadást intéz az alkotmánybírák ellen egy döntésük miatt. Pikáns, valóban...” – fogalmazott blogjában a politikus.

A Fidesz képviselőcsoportjának irányítója emlékeztetett arra, hogy Kukorelli Istvánt annak idején konszenzussal jelölték a pártok, Bihari Mihály pedig az MSZP jelöltje volt ugyan, de soha senki nem kérdőjelezte meg tapasztalatát, hozzáértését, korrektségét és jó szándékát. Szerinte két olyan emberről van szó, akinek tisztességét, szakmai tekintélyét még azok sem vonják kétségbe, akik más világnézet hívei, szakmai szempontból a munkájukkal szemben semmit sem lehet felhozni.

„Gyurcsány Ferenc szerint ez kevés. Meg kell őket fosztani hivataluktól, mert nem az ő szája íze szerint döntöttek” – tette hozzá. A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP idestova egy hónapja nem képes akár egyetlen nevet is mondani az alkotmánybíró-jelölő bizottság ülésein. Mint írta, kezdetben a Fidesz úgy vélte, hogy a szocialisták nem találtak számukra elfogadható, szakmai munkáját tekintve kiváló alkotmányjogászt, Gyurcsány Ferenc nyilatkozatával azonban végre „lehullott a lepel” az MSZP hallgatásának okáról.

Beke G. László

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.