2022. május 24.
//
Eszter névnap

Balatonfüred: testvérvárosok találkozója / - jubileumi bemutatkozás a sportcsarnokban -

2008. április 18. 11:42
A rendszerváltás előtti években csaknem lehetetlen volt egy „vasfüggönyön” túli településnek nyugati várossal hivatalos kapcsolatot létesíteni. Balatonfürednek (és még néhány városnak) ez sikerült. Először finn, majd holland, német, erdélyi, végül pedig olasz településekkel építették ki az együttműködési megállapodásokat. Erről Takács Miklós, a város idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott képviselője szólt a ma délelőtti hivatalos megnyitón.
 

A városi szabadidőközpontban először a vendéglátók mutatkoztak be egy rövidfilmmel, majd Castricum (Hollandia), Germering (Németország) és Kuovala különböző szintű vezetői idézték fel a testvérvárosi kapcsolat felvételétől eltelt időszak legfontosabb állomásait (Kovászna és Arpino képviselői este csatlakoznak társaikhoz).

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a Balaton-parti várossal nem formális a kapcsolatuk, hiszen az eltelt évek során (más-más időpontokban vált testvérvárossá Kouvola, Germering, Castricum,  Kovászna és Arpino) kiépültek a civil kapcsolatok. Számos kölcsönös látogatásra is sor került, sőt: házasság is köttetett a kezdeti nyelvi nehézségek ellenére.

A délelőtti bemutatkozás érdekes eleme volt a fentebb említett kisfilmek levetítése. Különösen azok számára jelentettek újdonságot, akik még nem járhattak valamelyik testvérvárosban.    

A testvérvárosi rendezvények este folytatódnak az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol ünnepélyes körülmények közepette aláírásukkal újra szentesítik a városok vezetői a kapcsolatokat.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

A falu születésnapja
A falu születésnapja
Úrkút alapításának 241. évfordulóját ünnepelték vasárnap a településen.
Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.