Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatonfüred: testvérvárosok találkozója / - jubileumi bemutatkozás a sportcsarnokban -

2008. április 18. 11:42
A rendszerváltás előtti években csaknem lehetetlen volt egy „vasfüggönyön” túli településnek nyugati várossal hivatalos kapcsolatot létesíteni. Balatonfürednek (és még néhány városnak) ez sikerült. Először finn, majd holland, német, erdélyi, végül pedig olasz településekkel építették ki az együttműködési megállapodásokat. Erről Takács Miklós, a város idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott képviselője szólt a ma délelőtti hivatalos megnyitón.
 

A városi szabadidőközpontban először a vendéglátók mutatkoztak be egy rövidfilmmel, majd Castricum (Hollandia), Germering (Németország) és Kuovala különböző szintű vezetői idézték fel a testvérvárosi kapcsolat felvételétől eltelt időszak legfontosabb állomásait (Kovászna és Arpino képviselői este csatlakoznak társaikhoz).

Valamennyien egyetértettek abban, hogy a Balaton-parti várossal nem formális a kapcsolatuk, hiszen az eltelt évek során (más-más időpontokban vált testvérvárossá Kouvola, Germering, Castricum,  Kovászna és Arpino) kiépültek a civil kapcsolatok. Számos kölcsönös látogatásra is sor került, sőt: házasság is köttetett a kezdeti nyelvi nehézségek ellenére.

A délelőtti bemutatkozás érdekes eleme volt a fentebb említett kisfilmek levetítése. Különösen azok számára jelentettek újdonságot, akik még nem járhattak valamelyik testvérvárosban.    

A testvérvárosi rendezvények este folytatódnak az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol ünnepélyes körülmények közepette aláírásukkal újra szentesítik a városok vezetői a kapcsolatokat.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.