Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vakok, de nem világtalanok

2008. április 18. 10:24
Magyarország egyetlen vakvezető, kutyakiképző iskolája Csepelen működik. Schiff Mónika iskolavezető helyettes elmondásából kiderül, hogy jelen pillanatban 72 kutyára lenne azonnali igény, de évente csak 18-20 kutya kiképzésére van elegendő pénz. Egy kiképzett kutya költsége 1.5 millió forint. Majd a szoktatás az új gazdájánál, akinél a legtöbb esetben szó szerint élete végéig szolgál. Magyarországon 124 kutya teljesít szolgálatot. Megdöbbentő adat, Veszprém megyében mindössze egy vakvezető kutya található az is Tapolcán. Az érvényes jogszabályok szerint bekísérheti az áruházakba is a vakvezető kutya a gazdáját – mondta egy korábbi sajtónyilatkozatában- Faludi Gábor, az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Még februárban számolt be arról az esetről a Magyar Nemzet amikor egy pápai áruházból többször is kitessékeltek egy vak férfit, aki ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.
A csepeli iskola mára szervezetileg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének keretein belül működik, egy immár saját tulajdonban lévő területen.

A Szövetséghez való tartozás a működéshez való alapvető feltételeket biztosítja ugyan az iskola számára, de korántsem old meg minden problémát. Néhány számadat összehasonlításképp. A Világszövetség székhelyének is otthont adó Angliában évente körülbelül 700 kutya kerül kiképzésre és átadásra, a kiképzéssel foglalkozó létesítmények pedig városrésznyi helyen terülnek el. Magyarországon nagyjából évi 20 kutyát adnak át, ami jelenleg azt jelenti, hogy a hazánkban élő körülbelül 20 ezer vak emberből mindössze 124 rendelkezik vakvezető kutyával.

Természetesen nem minden vak szeretne vakvezető kutyát. Ugyanúgy, mint a látóknál, itt is sok a bizalmatlanság, és a megfelelő tájékoztatás hiányát is tapasztalhatjuk. Ugyanakkor a kutyát igénylőknek 2-3 év a várakozási idő. Sokan sajnos azért nem vállalnak vakvezető kutyát, mert nem tudják fedezni a havi minimum 5-8 ezer forintos tartási költséget. Az iskola ugyan ingyen biztosítja az állatorvosi ellátást, azonban a kutya fenntartási költségeire a vakok semmiféle támogatást nem kapnak.

A gyakorlati életben rengeteg előítélettel kell megküzdenie kutyának és gazdájának egyaránt: habár törvény mondja ki, hogy a vakvezető kutya mindenhová elkísérheti gazdáját, mégis sok az olyan létesítmény, ahonnan egyszerűen kiutasítják őket. Hogy egy pozitív eredményt is említsünk: a közelmúltban sikerült elérni azt, hogy a Malév járatain a vakvezető kutyák immár nem bezárva, hanem külön ülésen a gazda mellett utazhatnak!

A Szövetség szerződést köt a kutyát igénylő gazdával, örökös használatra. Ilyen formán a kutyához jutás költsége 10 ezer forint, amely jelképesnek tekinthető, hiszen már a kutyával adott speciális felszerelés térítési költségét sem fedezi. Ugyanakkor egy képzett vakvezető kutya reális értéke 1 millió 500 ezer forint közötti összegre tehető. Ezzel magyarázható, hogy a magánkiképzők kutyáikat külföldön értékesítik és a csepeli iskola az ország egyetlen hivatalos vakvezető kutyakiképző intézménye.

Jelenleg a labradort és a golden retrievert tartják a legalkalmasabbnak a feladatra, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a vakvezető kutyák között a német juhászok voltak a legelterjedtebbek. A labrador és a golden retriever azonban kevésbé hajlamos az agresszióra, nem dacos a természete, jutalomfalattal könnyebben motiválható, rajong az emberekért, gyermekszerető, és főként a rövid szőrű labrador esetében, gondozása is egyszerűbb.

A kiképzés során a kutyák elsajátítják a vezető munkát a tanpályán és az utcai közlekedésben, valamint gyakorolnak a tankocsival, melynek segítségével megismerik azokat a távolságokat mind függőleges, mind vízszintes irányban, melyekre a későbbiek során a gazda vezetésekor ügyelniük kell.



A kiképzés utolsó két hónapja során kerül sor a leendő gazda kiválasztására. Minden esetben megpróbálnak a kutyához választani gazdát és nem fordítva. A kiválasztás során a kutya érdekeit az iskola képviseli. A kiválasztás főként temperamentum és lelki tulajdonságok alapján történik, a leendő gazda igényeinek, körülményeinek, adottságainak figyelembevételével. Az igénylő először is kitölt egy négy oldalas igénylőlapot, amelyen rejtett kérdések segítségével próbálják felderíteni a fontos részleteket. Az igény először a megyei szervezethez kerül, akik személyes felmérés keretében környezettanulmányt készítenek. Az igények besorolása pontozásos rendszerben történik a Vakvezető Kutyával Közlekedők Szakosztálya két elnökségi tagjának segítségével.

Ezután következhet a személyes ismerkedés. A leendő gazdának több kutyát is mutatnak, miközben megfigyelés alatt tartják mozgását, a kutyához való hozzáállását. Amennyiben sikerül megfelelőnek tűnő kutyát találni, a leendő gazdát arra kérik, hogy a kiképzés utolsó két hónapjában rendszeresen járjon be a kutyához.

A kiképzés utolsó része, a kéthetes átadó tanfolyamból áll, amikor a leendő gazdák beköltöznek az iskolába (erre a célra négy fürdőszobás szoba áll rendelkezésre, összesen nyolc fő számára) és két héten keresztül egyfolytában ők foglalkoznak a kutyákkal. Az együtt töltött idő során a gazdának a vezetői munka mellett a fegyelmezés és gondozás feladatait is el kell sajátítania. Szerencsére ritkán fordul elő az, hogy a kiválasztott gazdajelölt és a kutya mégsem tud együtt dolgozni, mert hiányzik az ehhez szükséges nagyfokú összhang.

A vakvezető kutyák általában 8 éves korukban "vonulnak nyugdíjba". Az igen nagy fizikai igénybevételtől általában csípőkikopás, izomgyengeség léphet fel; a sérülés szerencsére igen ritka. Jelentős problémákat okozhat a túltáplálás is, ami gerincbántalmakhoz, illetve a láb- és a szívpanaszokhoz vezethet.

A nyugdíjas kutyusokat időnként maga a gazda tartja meg; amennyiben erre nincs lehetősége, visszaadja az iskolának, és másik kutyát igényelhet. Ezekben az esetekben az iskola próbál új gazdát keresni a kutyának.

Aki támogatni kívánja az iskolát, az a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének juttathatja el pénzadományait, megjegyzésként feltüntetve, hogy a felajánlás a Vakvezető Kutyakiképző Iskola részére történik.
Beke G. László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.