Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
18°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
18°C

Bizalom, humánum, szigor / – a nyárra készül a vendéglátás és a kereskedelem –

2008. április 17. 22:58
A címbeli gondolatok jegyében kívánja szezoni ellenőrzéseit folytatni a munkaügyi felügyelőség – mondta a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki balatonfüredi szezonfelkészítő fórumán a Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója. Jankó Zoltán magyarázatképp hozzátette, hogy a tennivalók közösek valamennyiünk érdekében.
 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Veszprém Megyei Szervezetével közösen rendezett fórumra a Balaton északi partján működő szállodák, vendéglátóipari és kereskedelmi egységek tulajdonosait, vezetőit, bérlőit hívták meg. A számos érdeklődőt a kamara elnöke köszöntötte. Dr. Markovszky György bevezetőjében hangsúlyozta, hogy fel kell zárkózni a tavalyi sikeres évhez, hiszen hosszú, ínséges évek állnak a kereskedők és a vendéglátók mögött. Tudomásul kell vennünk – hangsúlyozta –, hogy megváltozott a világ: elképesztően kemény versenyvilágban élünk, amikor a felzárkózás, a fejlesztések mindent megelőznek. Figyelmeztetett, hogy a vállalkozóknak a sikeres szezon érdekében együtt kell élniük a hatóságok ellenőrzéseivel (nem kevesebb, mint 8 hatóság betoppanására számíthatnak az érintettek).

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Suchman Tamás úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára sok kihívás jelentkezik, de helyzetünk nem választható el a térség helyzetétől. Ugyanakkor – mondotta – nem lehet mindig arra hivatkozni, hogy „begyűrűznek” a külső hatások. Ezek ellenére is bizonyítani kell, még akkor is, ha tudtában vagyunk annak, hogy soha nem kaptunk akkora segítséget, ami pótolta volna a saját erőt.

Az elnök szerint többet kellene visszaforgatni a Balatonra az itt megtermelt pénzekből, s ennek a feladatnak vállalja is az élharcosi feladatát. Meg kell értetni a politikusokkal, hogy ha több pénzt fektetnek be, akkor nagyobb a megtérülés is. Ezért is fontos a pályázat, s a pályázati pénzek mögötti önrész segítése (előkészítő pénzek). Itt arról is szó van – folytatta –, hogy háromszázezer itt élőnek ad munkát a régió. Nem mindegy, milyen körülmények között élnek azok, akik a hazai és külföldi vendégeket fogadják.

Suchman Tamás arra is rámutatott, hogy igényes, maradandó tervek kellenek, amelyek vonzzák a vendéget. Szem előtt kell tartani, hogy a fejlesztéseknek összhangban kell lenniük a környezet védelmével is.

A továbbiakban szót ejtett arról is Suchman Tamás, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóan szinten jó médiára számít a Balatonnál, s megjegyezte: ugyan a politika akadozik, de a társadalomnak működnie kell.

A hatóságok részéről először a Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója, Jankó Zoltán szólt. Elég sok hatóság van, amit ki kell bírni – mondta –, s el kell fogadni, hogy a szezonban ellenőrzési hullám várható. Többek közt a feketemunkát, az alkalmi munkavállalói kiskönyvet, a szerződéseket fogják ellenőrizni, de vizsgálataik mindenre kitérnek a munkavállalók érdekében. Figyelmeztetett a fiatalok (16-18 évesek) munkabeosztására, a túlórákra, a könyvelésre. A bizalom bennünk lesz – folytatta –, de a visszatérő ellenőrzések során nem riadunk vissza a büntetéstől, melynek tétele 30 ezer és 20 millió Ft közötti.                                          

                      

Jankó Zoltán szerint a tavalyi szigor is meghozta gyümölcsét: lát pozitív irányú elmozdulást. Kritikusan hozzátette azt is, hogy rengeteg a jogi, törvényi, rendeleti pontatlanság, lazaság, s bizony, ezek kedvezőtlenül hatnak az ellenőrzés alá vontakra. 

Érdekességként megtudhattuk, hogy Veszprém megyében az ellenőrzések során nem megyebeliekkel találkozhatnak majd az érintettek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének főosztályvezetője, Schneider Istvánné a mindennapok követelményeiről szólt. Ebben nemcsak a mérlegek hitelesítési kötelezettségéről, a csomagolásról, a hűtésről, az élelmiszerek tárolásáról, kezeléséről, feliratozásáról, de még a reklámról is szó volt. Kiemelte a higiéniai jogszabályok betartását, a folyamatos vevőtájékoztatást, a nyugtaadás szabályait.

A fórum befejeztével lehetőség nyílt a szakmai kérdések megvitatására is.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.