Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

56 tanulsága: A bajban csak magunkra számíthatunk / Történelmi visszatekintéssel és fáklyás felvonulással emlékezett Nagyvázsony

2008. október 23. 0:34
Első alkalommal tűzték ki a Wittner Máriától kapott, és aláírásával is ellátott nemzeti lobogót Nagyvázsonyban az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezésen, október 23 előestéjén. Az eseményen Fábry Szabolcs polgármester mellett, dr. Kahler Frigyes, jogtörténész-bíró, a Bírói Kollégium elnöke és dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselő emlékeztek a forradalom hőseire.

A polgármester felháborítónak nevezte, hogy ma, több mint fél évszázaddal az események után a megyei napilapban olyan emberek emlékeznek 1956-ra, akik szerint november 5 békés kerekasztal-beszélgetés volt, holott tudjuk, akik akkor összegyűltek épp arról döntöttek, kiket fognak majd elhurcolni. Tiszta vizet kell önteni a pohárba – véli Fábry Szabolcs, ezért is hívott a megemlékezésre olyan szónokot, aki a legapróbb részletekig tisztában van az igazsággal, hiszen hosszú évtizedek óta munkája, hogy vizsgálja a kommunista diktatúra bűneit. Ő dr. Kahler Frigyes, bíró, jogtörténész, a Brusznyai-per című dokumentumkötet szerzője.

 

Az önfeláldozás időszaka november 4.-én kezdődött

52 évvel ezelőtt tört ki a magyar nemzet, szovjet és kommunista diktatúra karhatalma ellen folytatott véres küzdelme. A szabadságért folytatott forradalom. Leverése után évtizedeken át csend volt, említeni sem szabadott a múltat. Amikor végre ki lehetett mondani az igazságot, a 90-es években megjelentek az első könyvek, dokumentumok, rögtön feltűntek azok, akik el akarták lopni a forradalmat – mondta a jogtörténész. Még olyanok is akadtak, akik szerint az események a KGB-hez köthetők. Több mint 50 évvel ezután, végre tiszta vizet kell önteni a pohárba – fogalmazott dr. Kahler Frigyes. Mindössze három nap alatt az ország minden megyéjében, városában, településén és községében megdöntötték a kommunista közigazgatást és felállították a forradalmi tanácsokat. Erre csak egy nép képes – aki nem bírja tovább magába fojtani: Elég volt! Az önfeláldozás időszaka pedig november 4-én kezdődött, a forradalmat tehát a Brusznyaik és a Tihanyi Árpádok vezették – jelentette ki a Bírói Kollégium elnöke. A mintegy 11 vármegyei koncepciós pereinek felülvizsgálata után dr. Kahler Frigyes egyértelműen állítja: a forradalmárok követelései alapvetően morális kérdéseket érintettek, mint a vallás, a szólásszabadság, a sajtószabadság, csak ezt követte a független bíróság és a gazdasági kérdések. Egyes állítások szerint a cél egy javított szocializmus volt, ami kizárt, hiszen abba több párt léte és a jelzők nélküli szabadság nem fér bele.

 

Kiknek a forradalmáról beszélünk, amikor 56-ra emlékezünk – tette fel a kérdést Kahler.

A 3000 forradalmár nagyobbik fele ipari munkás volt és a megtorlások áldozatainak mindössze 2 százaléka számított úgymond osztályidegennek. Cinikus és gyalázatos volt a lefolytatott perek forgatókönyve – mondta a szónok. Hiszen minden akkori állítással ellentétben a ballisztikusok vizsgálatai például a salgótarjáni sortűz kapcsán is megállapították,  az oroszokra senki sem lőtt, akárcsak Veszprémben. 1992-ben épp Kahler Frigyes találta meg ezeket a jelentéseket, melyeket akkor, a pufajkások elleni perek idején eltüntettek. Így születhettek gyalázatos ítéletek, oly enyhék, mint a tyúktolvajok esetében, hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés. Szintén igaztalan az az állítás, hogy a kivégzésekkel meg kellett várni, míg az elítéltek betöltötték 18 éves korukat, hiszen ezen korhatárt 16 évre módosították. Ha valaki életfogytiglant kapott és fellebbezett, biztos volt a súlyosbítás, s az elítélt nem kerülhette el a halált. Azt is látni kell – fogalmazott a koncepciós perek kutatója – hogy a felelősség áthárítása a szovjetekre, szerecsenmosdatás volt. Felelősek, akik vezényletével végrehajtották az ítéleteket, vagyis Kádár, Münnich, Apró és Marosán, akárcsak a bírák, akik meghozták és kimondták az ítéleteket, bűnösök az ítéleteket végrehajttató katonai vezetők, és a végrehajtó pufajkások, akik elvesztek a névtelenség homályában. Bűnük viszont nem évül el.

A Művelődési Házban tartott megemlékezést, a kisiskola tanulóinak szerkesztett irodalmi műsora zárta, melyet Heroldné Borbély Magdolna állított össze és tanított be a kicsiknek.

Az 56-os emlékműig égő fáklyákkal vonult a száz főt is meghaladó emlékező tömeg, ahol dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd a Fidesz, az önkormányzat, a német kisebbségi önkormányzat és civil szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

 

1956 története, jelentése és jelentősége mindig megosztotta az embereket – fogalmazott a politikus – mely által úgy tűnik, mintha kétféle Magyarországban élnénk. A rendszerváltás után azt hitték, ez majd megváltozik, de nem így lett. 2008-ban újra az az érzése támad az embernek, nincs egység e kérdésben, melyet a két évvel ezelőtt történt események csak tovább erősítenek – mondta dr. Horváth Zsolt. Mit tehetünk, mi a feladat? – tette fel a kérdést a képviselő. Legyünk tisztában a történtekkel, olvassunk hiteles irodalmat, hallgassuk meg azokat, akik személyes tapasztalataik után az igaz történeteket mesélik el: a nagyszüleinket, szüleinket és emlékezzünk. Emlékezzünk, és ne feledjük a múlt tanúságát – mi szerint a bajban, csak magunkra számíthatunk.

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.