Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A politikai hazugság elleni harc napja október 23. / – Navracsics Tibor Szentkirályszabadján mondott beszédet –

2008. október 22. 20:18
Nemzeti ünnepünk előestéjén Szentkirályszabadján vendégeskedett a Fidesz Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakcióvezetője, dr. Navracsics Tibor. A település református templomában mondott beszédének középpontjában október 23-a üzenete állt.

A gyülekezetet és a meghívottakat az egyház részéről Szücs László tiszteletes, majd Szentkirályszabadja polgármestere, Iványi András köszöntötte.

                 

Három nagy ünnepünk van – kezdte beszédét Navracsics –: március 15-e, augusztus 20-a, s október 23-a. Állami és politikai ünnepek ezek, de az egész nemzetéi is.

                              

A folytatásban egyenként értékelte-értelmezte az ünnepeket a szónok. Március 15. a szabadság ünnepe, az ifjúság ünnepe. Azt sugallja nekünk, hogy van értelme az időnként reménytelen harcot is felvenni az igazságért. Augusztus 20-án talán már az érett felnőttkor jegyében az államiságra emlékezünk: Közép-Európa legrégebbi államiságára. Ez arra int bennünket, hogy Közép-Európa összefogó, integráns eleme legyünk, amely a béke, az együttműködés és az összefogás letéteményese.

               

Legfiatalabb ünnepünk, október 20-a. Alig 20 éve ünnepelhetjük, ezért is van az, hogy nem tudjuk elhelyezni az ünnepek sorában, s talán nem is tudjuk úgy leírni egyetlen szóval, mint az előző két ünnepünket.

Ötvenkét évvel 1956. október 23-a óta elmondhatjuk, hogy a viták ellenére sem a jobb, sem a baloldal ünnepe, hanem az egész nemzeté. Az igazság ünnepe. Akkor nem a két oldal vívta harcát, hanem tisztességes és tisztességtelen, igazságszerető és az igazságot semmibe vevő ember. Ami ellen pedig az ötvenhatosok fellázadtak, az a hazugság. A politikai hazugság, a nyílt és szervezett hazugság időszaka volt ez, amit szocializmusnak neveztek, s ami ellen diák, munkás, értelmiségi és paraszt egyaránt szót emelt. Ez a rendszer a jövőbe vezető utat hirdette, ám valójában ott veszítettük el a jövőbe vezető utat. 1956. október 23-a tehát a politikai hazugság elleni lázadás napja – összegezte Navracsics Tibor.

               

A szónok a folytatásban szólt arról, hogy egy nemzedék vesztette el a jövőbe vetett hitét a ’49 és az ’56 közti időszakban. Ahol pedig nincs igazság, ott szabadság sincs, Éppen ezért először az igazság jogát kellett kivívni, majd a szabadságét. A hatalomnak pedig egyszerűbb volt a hazugság fenntartása, az ellentétesen gondolkodók kiirtása. Elveszett egy nemzedék: százezrek menekültek külföldre, ezrek jutottak börtönökbe, százak bitófára.

Ötvenhat legnagyobb tanulsága az igazságon, az őszinteségen alapuló társadalom. A tanulópénzt megfizettük, a tanulságot levontuk – fejezte be előadását Navracsics Tibor.

                

Az ünnepi műsorban az ötvenéves veszprémi Váci Mihály Színpad előadói: Sz. Csordás Éva, Rábai Zsanett és Felföldi Gábor léptek fel. Műsorukon versek, s korabeli újságtudósítások hangzottak el. Elhangzott Albert Camus emlékezetes esszéje, a Magyarok vére, majd a Himnusz közös eléneklése után az ünneplők kivonultak a hősök emlékművéhez, ahol először Navracsics Tibor és Iványi András, majd a település lakossága helyezte el a megemlékezés virágait, s gyújtott mécsest.   

Zatkalik András
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.