Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Méltósággal elmenni / Az értelmes lét értelmes befejezése

2008. október 22. 16:18
A világ száz országában több mint nyolcezer hospice működik, Magyarországon körülbelül negyven. A szó jelentése menedékház. Súlyos betegségek végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti, a betegek életminőségének javítását, a testi és lelki szenvedések enyhítését, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatását, a hozzátartozók segítését a betegség és gyász viselésében.
Az 1960-as évekig a kórházak többségében az orvostechnológiai fejlődésben való kizárólagos hit és az úgynevezett "agresszív gyógyítási modell" uralkodott. Ebben az időszakban indult fejlődésnek a tanatológia, amely olyan tabukérdéseket kezdett feszegetni, mint a halál, a haldoklás, a gyász és a fájdalom. Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter és munkatársai haldoklókkal folytatott beszélgetései nyomán megismerhettük, hogyan gondolkodik sorsáról a haldokló beteg, és milyen stádiumokon megy keresztül, amíg eljut a végső megbékélésig a halál előtt. Létrehozták a haldoklók házait, ahol őszintén beszélnek a halálról és elfogadják azt, mint az értelmes lét értelmes befejezését, és a haldoklóknak emberhez méltó életet és halált igyekeznek biztosítani. A '70-es évekre a hospice mozgalommá vált. Kialakult a betegek otthoni gondozásának modellje és a többi szervezeti forma: a hospice otthonok hálózata, a kórházak úgynevezett palliatív osztályán történő ellátás. A következő évtizedekben fokozatosan létrejöttek a nemzeti hospice programok, hazánkban 1991-ben a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával.

A tavaly ősszel, Sólyom Erzsébet asszony fővédnökségével indított Méltóság Mezeje program pedig a társadalmi felelősségvállalás szükségességére hívja fel a figyelmet. A Veszprém Aréna mellett tavasztól a több veszprémi iskola tanulói által elültetett sárga nárciszok mezeje emlékeztet minket arra, hogy az együttérzés, támogatás és méltóság mindenkit megillet a halál előtti pillanatokban. A nárcisz a rákbetegeket gondozó szervezetek gyakori, a reményt kifejező szimbóluma.

Nálunk mindenki önként vállalja a munkát - mondja Nagy Ágota, a veszprémi Fehér Galamb Hospice Alapítvány munkatársa -, orvosok, szakápolók, fizikoterapeuták, pszichológusok, gyógytornászok, lelkészek, dietetikusok, más szakemberek és egészségügyi végzettséggel nem rendelkező, de képzett segítők. Összesen közel hatvanan dolgoznak az alapítványnál, alapvetően belső elhivatottságból. Nagy adag empátia, tolerancia, alázat és szeretet szükséges ehhez a munkához, ami természetesen nehéz lelkileg, de egy belső megnyugvással is jár. Eltérő világnézetű, különböző gondolkodású emberek -akik megtanulták már az önzetlenséget és elengedést- együtt tesznek azért, hogy a végső stádiumban lévő rákbetegek méltósággal élhessék meg a halál előtti időszakot. Nem áll a mozgalom mögött egyház, nyitottsággal és tisztelettel igazodunk a beteg és családja igényeihez. A végső időszak küzdelmes, de gazdag időszak is, fontos, hogy a maga közegében, méltóságában élhesse meg mindenki. A halál jelenleg tabutéma társadalmunkban, pedig életünk természetes része. Vidéken, kisebb közösségekben még része a mindennapoknak, de a városi, egyre inkább elszigetelődő társadalomban már nem ennek tudatában szocializálódunk. Többek között ezért is a gyerekeket vontuk be a Méltóság Mezeje programba, a szemléletváltás könnyebben megvalósulhat általuk.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.