Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Régi és új találkozása

2012. július 30. 13:54
Hamarosan megnyitja kapuit a Séd-parti Malom panzió és látvány sörfőzde. Egy sajtótájékoztató keretében azonban mi már most megtekinthettük az épületet.

Bérczi Beáta, a Hotel Historia & Historante szállodaigazgatója nyitotta a rendezvényt. Elmondta, a projekt célja magas szintű idegenforgalmi szolgáltatás létrehozása. Ennek a helyszínéül a Séd partján álló Kopácsy-Friedler malmot választották. A műemléképületet felújították, és egy boutique hotelt alakítanak ki belőle.


További fotók megtekintéséhez kattintson a képre!

A szálloda 11 egyedi, tematikusan feldíszített szobával és 6 apartmannal várja majd a vendégeket. A hotelhez tartozik egy játszótér és egy 100 fős rendezvényterem is. Az felújított épület központi eleme a régi és új találkozása. A modern berendezés mellett megfér a kandalló és a kétszázéves fapadló, az energiatakarékos izzók pedig az ácsolt tetőgerendák közül világítják meg a helyiségeket. Bérczi Beáta hangsúlyozta, igyekeztek mindenhol természetes anyagokat használni, és annyit megtartani az eredeti épületből, amennyit csak lehet.

A hely legnagyobb különlegessége a látványsörfőzde. Itt mutatják majd be a vendégeknek a sör készítésének folyamatát. Később tervezik a saját sör készítését is, ehhez azonban még rengeteg papírmunkát és engedélyeztetést kell elvégezni.

Dr. Lőrincz Katalin, a Veszprémi Tourinform irodavezetője is felszólalt a rendezvényen. Elmondta, rengeteget járt a malom környékén régebben, de sosem gondolta volna, hogy ilyen sokat ki lehet hozni az épületből. Elismerését fejezte ki továbbá a kivitelezőknek, mert ennyire meg tudták őrizni a hely szellemét.


Wöller István

Wöller István malomtörténeti kutató vette át végül a szót. Mesélt az épület történetéről, a megépüléséről, a fejlődéséről a huszadik század első felében. Elmondta azt is, hogy miután államosították a malmot, a Rákosi korszakban az állaga egyre csak romlott. Volt ugyan több elképzelés is a felújítására a '80-as és '90-es években, azonban ezek mind tervek maradtak. Végül 2011 januárjában az Új Pajtakert Kft. európai uniós támogatásból renoválta az épületet. Wöller István elmondta, nagyon boldogan tekint a projekt végeredményére, és gratulált a kivitelezőknek.

Horák János
Kovács Bálint
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.