Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
12°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
12°C

Gyakorló Anyák Klubja XXI. rész: PusziNyuszi

2012. június 4. 8:39
Egyszerűen édesek… amikor találkoznak más gyerekekkel, és néznek a nagy szemükkel egymásra.

Felmérik, hogy „mi-mennyi-merre-miért”, és máris eldől, szimpatikus-e a másik, vagy sem. Ennyi. Nem kell hozzá se duma, se semmi.

Aztán repül a homok, suhog a bot, vagy éppen zsebbe csusszan a kavics, vagy kinyúl a kéz a kekszért. Nálunk nagyon érdekes dolog, hogy az elsőszülött van a háttérben, és a folyton elnyomott másodhegedűs áll a frontvonalban. Egészen addig, amíg a célszemély „felmérésre kerül”, és megtörténik az első kapcsolatteremtő gesztus.

Ezek a gesztusok tudják igazán zavarba hozni az embert. Kedvencem a cumi bő nyállal való kicuppantása a szájból, majd az idegennek való felajánlása, amitől az legtöbbször frászt kap, és nem kedvet a cumizáshoz. Sőt, ha esetleg ijedtében hátrálni kezd, jobb esetben értetlenkedés van, rosszabb esetben erőszakoskodás, miszerint „kóstold már meg, benyomom én, csudajó, na!”. Persze az utóbbinál nehezebb megértetni, hogy a másik nem szeretné a mienk szerint az egyik legtutibb dolgot.

Hasonlóan kedvencem a célszemély által erősen szorított tárgy megkaparintására való törekvés. Mintha az lenne a világ legérdekesebb és legfontosabb dolga, ami azonnal kell a mi csimotánknak is. Ez mellesleg érthető, hiszen a másik bébi láthatóan erőt merít belőle, tehát tudnia kell valamit, akár baba, akár keksz, akár homokozólapát. Mindenképpen többet, mint ami a mi gyerekünknél van, és egyébként hasonlóan erőt adó tárgy. Ja, és az sem számít, ha a másiké ugyanolyan, sőt! Kifejezetten idegesítőnek tűnik…

Azt hiszem, a nemek ilyenkor még nem számítanak. Legalábbis a lányomnak kifejezetten mindegy, kivel áll szemben. A fiam mondjuk a lányokra képes csak úgy kedvtelésből bambán nézni, míg a fiúk nem érdeklik, csak a tárgyaik: kisautó, kismotor, bot és az innivalójuk. Jobban belegondolva, ez felnőtt korában sem sokat változik. Beleértve az anyukák tetőtől talpig való radarozását is.

Bár még nem sokszor fordult elő, de kedvencem a puszik osztása. Vagy legalábbis az arra tett kísérletek, amit egyébként azt gondolom, csak az anyák tudnak értelmezni. Mármint értem ezt úgy, hogy a másik visító kisgyerek riadt anyukájának megnyugtatása csak elsőre tűnik bonyolultnak, hiszen a gyerekünk nem harapni akar, bár a megtévesztésig hasonlóan közelít. Az puszi akar lenni, csak még kicsit tökéletlen a technika.

Szóval nagyon helyes jelenetek zajlódhatnak, és nagyon komoly harcos helyzetek alakulhatnak ki egy játszótéren. Bár legtöbbször nem is kell elmenni odáig, elég, ha körülnézünk a saját házunk táján, mármint ami apa és anya kommunikációját, és cselekedeteit illeti. Mert – ahogy múlik az idő – szépen lassan, és egyre keményebben a saját tükreink lesznek a kisemberek. Ugyanúgy kalimpálnak és magyaráznak, ahogyan mi szoktunk egymásnak. Ugyanúgy fogják a porszívót és a telefont. De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   2024. május 4. 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.