Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
16°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
16°C

GyAK XX. rész: ÜnnepEllők

2012. május 29. 8:44
Vannak a hétköznapok, meg vannak az ünnepek: szülinap, névnap, keresztelő, anyák-apák napja, gyereknap, meg még ezer apró családi örömködés.

Meg van egy anya, akinek mindezt le kell vezényelnie, akár meghívott, akár meghívó. Na, ez az egyik legmurisabb esemény egy család életében. Nálunk legalábbis…

Mert ugyebár ha vendégek vagyunk, akkor anyának nem kisebb dolga van, mint kitalálni: mit vigyünk, mibe menjünk? Továbbá: csereruha, pelenkázócucc, kaja – ha nem adnának, vagy nem lenne jó a gyereknek –, innivaló. Ezeket nem csak a gyerekeknek, de magunknak is bepakolhatjuk, ha túl messzire kell mennünk, és nem lehet egy „bocsikadenyűgösagyerek!” felkiáltással elhúzni, és hazaérni húsz perc alatt.

De persze az sem kisebb feladat, hogy mit vigyünk? Mármint ajándékba, mert ugyebár az ünnepnek oka van, apának meg jobbnál jobb ötletei: kakis pelenka, bukis rugdalózó, főzelékes előke, és a többi számunkra egyedi és abszolút művészi emlék. Még jó, hogy csak „viccel”, de ettől még anyának nem lesz könnyebb kitalálni a tutit, így marad a virág, a pia vagy a csoki. Vagy tényleg valami nagyon kreatív szuper meglepi. De az már más fontosabb dolgoktól (pl. hova is tettem a fogzáskönnyítőt?!) veszi el a helyet az agyunkban.

Ha esetleg mi fogadnánk vendégeket, na az az igazi agytorna. Mert először is a család a fontos. A saját. Pontosabban a gyerek, meg a napirendje. Mert ha anya nem szeretne nagyon kiszúrni sajátmagával és a – vinnyogó gyereket hallgatni kénytelen – vendégsereggel, akkor kénytelen ehhez igazodni. Ami jelentősen leszűkíti a lehetőségeket időben, főleg, hogy az előző napok suvickolása, a pakolás, főzés és sütés anyát is délutáni szunyókálásra csábítja a békésen szuszogó gyerek mellé heveredve.

Szóval akár megyünk, akár jönnek, nem egyszerű móka. Leginkább, hogy a gyerek tudja a tutit, és ekkorra időzíti az első: falra rajzolást, egyszer alvást egy nap, önálló kanalazást, pucér fenékkel sikítozva futást a pelenkázni akaró elől, a virágföld megkóstolását, vagy éppen a káromkodást – persze gyönyörűen artikulálva, és hihetetlen hangerőn, amikor éppen egy másodpercnyi csend van.

De ha már egyszer túlesünk az „ünnepi tűzkeresztségen”, minden sokkal könnyebbnek tűnik. Rájövünk, hogy ha megyünk, nyerő lehet egy „első rajz”, és nem kell bőrönd, csak egy táska. Ha meg jönnek, akkor sem kell kinyírni magunkat az előkészületekkel, csak hagyni kell érvényesülni a gyereket, úgyis ő lesz a figyelem középpontjában, és nem a por a polcon.

Idővel pedig eljutunk majd oda is, amikor gyerekek jönnek vendégségbe. Addig meg csak figyeljük a barátkozás csíráit, mert nagyon tisztán zajlik a folyamat. A hajtépéstől a pusziig pedig sokszor csak egy másodperc telik el. De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   2024. május 4. 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.