Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavaszi nagytakarítás – együtt a tisztább városért

2012. március 8. 11:43 // Forrás: VKSZ Zrt.
Három seprőgép és két járdatakarító gép tisztítja meg Veszprém útjait a télen kiszórt bazaltzúzaléktól.

– A téli szezonban 1100 tonna síkosság-mentesítő anyagot szórtunk Veszprém útjaira és járdáira. A bazaltzúzalék eltakarítása legalább 6–8 hetet vesz igénybe – mondta el lapunknak Sudár László, a „VKSZ” Zrt. Városüzemeltetési Üzemének vezetője.

– A zúzalék begyűjtési idejét három dolog befolyásolja, a kijuttatott bazaltmennyiség, az időjárás és a takarításhoz használt gépek állapota. A bazalt nagyobb részének eltakarítása gépi erővel történik. Három seprőgép és két járdatakarító gép vesz részt a gépi munkában. Fontos tudni, hogy a gépi söprés vizes technológián alapul, tehát fagypont közeli hőmérsékleten még nem végezhető.

– Van valamilyen szabályszerűsége annak, mely városrészekben zajlik éppen a takarítás?

– Elsőként a gyűjtő utak és a buszútvonalak takarítását végezzük el, utána következnek a meredek mellékutcák – gyakorlatilag követve a síkosság-mentesítés sorrendjét. A járdák, közterek tisztítása járdatakarító gépekkel és kézi erővel történik. Itt elsőbbséget élvez a belváros és városszerte a buszmegállók. Most például – az ünnepek közeledtével – kiemelt figyelmet fordítunk a március 15-i ünnepségek egyes helyszíneinek takarítására.

– Tudják újrahasznosítani a begyűjtött bazalt zúzalékot?

– Történt kísérlet a szennyezett zúzalék megtisztítására és újrafelhasználására, ez azonban sokkal költségesebb, mint újra beszerezni, éppen ezért a begyűjtött úttisztítási hulladékot a hulladéklerakóra szállítjuk.

– A lakosság mennyire partner a tavaszi nagytakarításban?

– Megkönnyítenék a dolgunkat, ha az önkormányzati rendelet alapján a saját ingatlanjuk előtti járdaszakaszt és zöldfelületet tisztán tartanák. Sajnos, ahogy a hó eltakarításában, itt is vannak „hiányosságok”. Vannak, akik például összesöpörnek ugyan, de vagy az úttestre söprik a hulladékot, vagy az úttestre, járdára kupacolják. Ezzel mindamellett, hogy szabálytalanságot követnek el, seprőgépeink munkáját is akadályozzák. Kérjük tehát a családi házas ingatlanok tulajdonosait, hogy a söprés során keletkező hulladékot a hulladékgyűjtő edényükbe helyezzék el.
 

vehir.hu
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. tegnap 20:16 A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. 2024. május 22. 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. 2024. május 22. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.