Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyakorló anyák klubja, IV. rész: Egészség-ügy

2012. február 6. 9:09
Van úgy, hogy a terhesség során kórházban is kell lenni. Én is voltam. Nem keveset, a 32. hetemtől, december 15-től január 31-ig. A lényeg, ha így alakul, ne essünk kétségbe!

Azt már előre tudtam, hogy ikresként az utolsó heteket bent kell töltenem. De arra nem számítottam, hogy a 24. héten is bekerülök. Hajnalban vérezni kezdtem, nem akart elállni, így rohantunk be a kórházba, ahol a hiperstimu miatt már ismerősként köszöntöttek. A helyzet pocsék volt, ezt onnan tudtam, hogy a dokim nem mondott semmit. Csak annyit, hogy majd meglátjuk.

Ekkor még egészségügyi amatőrnek számítottam. Még bántott, hogy nagy pocakos, túlhordós anyukákkal kell lennem egy szobában, akik meg sajnálatból nem igazán vettek észre. Így ültem le egy ismeretlen mellé ebédelni, aki csak egy kaffantással adott engedélyt arra, hogy helyet foglaljak. Én meg voltam annyira „naiv”, hogy a kis hasát látva beszélgetni kezdtem vele. Kiderült, hogy sokban hasonlítunk. Még a házunk formája, a csempék és járólapok színe is megegyezik. Persze véletlenek nincsenek. Végül tíz nappal utánam szült. A végén is együtt feküdtünk, mikor éjszaka bekerült, félálomban azon poénkodtam, hogy ilyenkor is jön látogatni? Véletlenek –ismétlem – nincsenek, de most nem erről szeretnék írni.

A kórház mindenkit rettegéssel tölt el. Nem csodálom. Sajnos láthatóan kevés pénzből kell megoldaniuk mindent. Lepukkant terek, eszközök, fáradt személyzet. Még a kötelező vizsgálatok tömege is „pfuj”, hát még bekerülni egy kifeküdt ágyba. Láttam én kismamákat sírni emiatt, sőt, néha még én is szűköltem, suttogva ordítottam, hogy haza akarok menni!!! Pedig nem így kell hozzáállni. Mert ha maradni kell, hát maradni kell.

Bent töltöttem a karácsonyt, a szilvesztert, láttam, mit dolgoznak az ottaniak. Persze nem csak a dokikról beszélek, hanem a szülésznőkről, nővérekről, ápolókról, beteghordókról, takarítónőkről, mindenkiről. Nem könnyű nekik, nagyon nem könnyű. A dokiknak a felelősség nagyobb, a többieknek a szívás. Az, hogy nevetséges pénzért kell megtenniük mindazt, amit mi, a betegek nem tudunk, különben nem lennénk ott. Ez gyakran konkrétan „szar” ügy. Közben nincs ünnep, nincs lazulás, hanem műszak van, és fertőtlenítőszag. Emberek, akiket el kell látni, akármilyenek is.

Nem mondom, hogy mindenkit szerettem, de ezt nem is kell. De kérek mindenkit, aki bekerül, hogy tisztelje az utolsó takarítónőt is! Nem kell bunkózni senkivel, nem kell hülyének nézni senkit, és főleg nem kell elvárni azt, hogy a maximumon teljesítsenek, amikor minimális eszközeik vannak. Én hiszem és tudom, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik, sőt még annál is többet. Sokszor fáradtak és ingerültek, de legyünk őszinték: mi nem vagyunk azok a munkahelyünkön?!

Sokszor éreztem azt, hogy csak egy vagyok a sok közül, úgy kezelnek, mint egy idegent. Gyengédséget, megkülönböztetett figyelmet szerettem volna, ahogy az egy „betegnek” jár. Egynek lehet, hogy jár is. De sajnos sokan voltunk, és sokan vannak. Ha minden jól alakul, aki bekerül, csak jön és megy. Lehet haverkodni a beteggel, de barátságra nincs idő, sem energia. Továbbá azt gondolom, hogy a profizmus sem engedheti ezt meg. Kell tartani némi érzelmi távolságot ahhoz, hogy ésszel, racionálisan lehessen végezni a dolgukat. Ez van.

Részemről hálás vagyok az egész harmadik emeletnek, a nőgyógyászat akkori remek csapatának, a csecsemősöknek, akik szülés után beszélgettek velem. Megmentettek, nehogy becsavarodjak a közel 50 nap benti lét és a szülészet „zártsága” miatt. Igazi őrangyalaim voltak! Adjon meg nekik mindent az élet, amit szeretnének! (Pl. egy új mikrót?!) Köszönöm a sorsnak továbbá azt a „kaffogós ismeretlent”, aki azóta is része az életünknek, és aki háromgyerekes anyaként a legnagyobb segítség, amit kaphattam! De ez már egy másik történet…
 

Czoma-Szegedi Nóra
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.